Zwitserse ambassade in Iran gesloten

BERN-NICOSIA, 30 DEC. Zwitserland heeft gisteren zijn ambassade in Teheran gesloten nadat de Iraanse autoriteiten een medewerkster van de ambassade hadden verhinderd Iran te verlaten en haar diplomatieke pas hadden ingenomen. Volgens de Zwitserse regering is de Iraanse handeling “een duidelijke en ernstige schending van het volkenrecht”.

Het paspoort werd na enige uren weliswaar teruggegeven, maar voor Zwitserland was het reden genoeg de ambassade in Teheran voor onbepaalde tijd te sluiten. Naar wordt aangenomen houdt de Iraanse actie verband met de arrestatie, op Frans verzoek, van de Iraniër Zeyal Sarhadi, afgelopen maandag in Bern, in verband met de moord in augustus van dit jaar op de voormalige Iraanse premier Shahpour Bakhtiar in Parijs.

Teheran zei dat Sarhadi diplomatiek medewerker van de Iraanse ambassade was, maar volgens de Zwitserse autoriteiten was hij niet in het bezit van een diplomatiek paspoort. Door de sluiting van de Zwitserse ambassade in Teheran zijn ook de banden tussen Iran en de Verenigde Staten verbroken. Zwitserland neemt de Amerikaanse belangen in Teheran waar omdat de VS en Iran sinds 1979 geen officiële diplomatieke betrekkingen meer met elkaar onderhouden.

Intussen hebben Frankrijk en Iran een overeenkomst getekend die een eind maakt aan een twaalf jaar oud geschil over een lening van een miljard dollar aan Frankrijk, die nog was verstrekt door de toenmalige sjah. Dit heeft het Iraanse persbureau IRNA gisteren gemeld.

Volgens het akkoord, dat in Teheran werd getekend door François Scheer, directeur-generaal van het Franse ministerie van buitenlandse zaken, betaalt Frankrijk in totaal (inclusief rente) 1,63 miljard dollar terug. Het had in 1988 al 630 miljoen terugbetaald en zal binnen 48 uur nog eens 550 miljoen betalen. De resterende 450 miljoen zal in 1992 in drie termijnen worden betaald.

Of Franse bedrijven ook schadevergoeding krijgen ter compensatie van contracten die Iran opzegde na de islamitische revolutie in 1979 is niet bekend. (AFP, AP)