Wat de krant niet haalde in 1991

Een bloemlezing uit de duizenden berichten die de lezer van NRC Handelsblad dit jaar werden onthouden

Moeder en zoon houden zeventig stervende dieren

NEW HAW. Politie-agenten die huiszoeking deden in verband met diefstal troffen in het huis een vrouw aan met een 11-jarige zoon, die tezamen met 74 dieren leefden, waarvan er 28 al dood waren en vele anderen stervend.

Een hond was er zo slecht aan toe dat hij moest worden afgemaakt en een Guinees varkentje was al zo lang overleden dat het was gemummificeerd, volgens de Engelse stichting ter voorkoming van wreedheden tegenover dieren.

De eenendertigjarige vrouw en haar zoon lagen in bed toen de politie de inval deed. De vrouw wordt verdacht van diefstal van een cheque. Na een medisch onderzoek zijn ze overgedragen aan de geestelijke gezondheidsdienst.

Onder de dieren in het drie-kamer parterrehuis in New Haw, 28 kilometer ten zuiden van Londen, bevonden zich honden, katten, hamsters en vogels. De nog levende dieren leden aan ernstige ondervoeding. De vloeren van het huis waren bedekt met een slijmerige laag van uitwerpselen en in staat van ontbinding zijnde dierenlichamen. Op sommige plekken was het onmogelijk om te lopen.

“Het is zeer verontrustend als je je realiseert dat mensen op zo'n manier beesten kunnen houden”, aldus een woordvoerder van de stichting ter voorkoming van wreedheden tegen dieren. Een medewerker van de plaatselijke sociale dienst kon niet begrijpen dat de vrouw en haar zoon, door buren beschreven als een engelachtig jongetje met lang blond haar, elf jaar op die manier hadden kunnen leven zonder dat de autoriteiten werden ingelicht.

Reageerbuisbaby voor vrouw van 54

ATHENE. Een 54-jarige vrouw in Athene heeft een gezonde baby het leven geschonken via reageerbuisbevruchting. De behandelende geneesheer, Spyros Tromboukis, die eerder 23 pogingen tot in-vitro-fertilisatie bij de vrouw ondernam, zei bij de bekendmaking dat het de moeilijkste onderneming was geweest waar hij in zijn carrière ooit bij betrokken werd.

Volgens het Guiness book of records was tot in 1990 een andere Griekse vrouw van 49 de oudste vrouw die moeder was geworden met behulp van buisbevruchting. De oudste vrouw die ooit op reguliere manier van een baby is bevallen is Ruth Alice Kistler uit Portland, Oregon, die in oktober 1956 op haar 57ste beviel van een dochter. De gelukkige 54-jarige moeder van een gezonde zoon wil geen publiciteit.

Zusters verliezen auto uit het oog

LONDEN. Twee zusters in Londen gaven dieven de schuld toen zijn hun auto voor hun huis misten. Beryl en Doris Mead, beiden de tachtig gepasseerd, waren vergeten dat zij hun garage opdracht hadden gegeven de wagen op te halen voor reparatie toen hij op een dag niet wilde starten. Toen zij drie maanden later bij die garage van het verzekeringsgeld een nieuwe auto wilden kopen vonden zij hun oude auto terug, die daar stond geparkeerd om weer te worden opgehaald. De auto was nagekeken, maar hoefde niet te worden gerepareerd: de zusters hadden vergeten benzine te tanken.

Beer breekt uit voor biertje

KIEV. Een ontsnapte beer uit een circus in Tsjarkov in de Oekraïne heeft zich in een café tegoedgedaan aan een paar glazen bier, voordat hij in een naburig parkje in slaap viel en weer kon worden opgesloten.

Kastelein Viktor Kozlov, die net voor zichzelf iets had ingeschonken, schrok behoorlijk toen hij zich omdraaide nadat hij op zijn rug was geklopt en daar een grote bruine beer ontwaarde. Het dier pakte hem een glas bier af en deed zich ook tegoed aan een zak met voedsel. Terwijl de café-uitbater de politie belde, en uit voorzorg ook een ambulance, boden drie aanwezige klanten de beer een nieuw groot glas bier aan. Nadat hij dit had opgedronken verliet de beer het café, begaf zich naar een naburig park en viel daar in slaap, waarna hij door medewerkers van het circus werd opgehaald om weer in zijn nachtverblijf - een vrachtwagen - te worden opgesloten.

Kans vrijspraak in moordzaak Abraham Lincoln

DETROIT. Dr. Richard Mudd heeft na 75 jaar actie bereikt dat zijn grootvader wellicht wordt gezuiverd van de blaam dat hij was betrokken bij de moord op president Abraham Lincoln in 1865.

Een legerrechtbank zal zich binnenkort buigen over de vraag of de straf van 125 jaar die dr. Samuel Mudd kreeg opgelegd wegens hulp aan John Wilkins Booth, de moordenaar van Lincoln, kan worden geschrapt. Mudd was beticht van medeplichtigheid omdat hij het gebroken been van Booth had gezet.

Mudd en zijn familie moeten op 22 januari volgend jaar verschijnen voor een panel van de Army Board of Correction of Military Records, waar zij hun zaak kunnen bepleiten.

Samuel Mudd werd op 24 april 1865, tien dagen nadat Booth Lincoln had doodgeschoten in het Ford's theater, gearresteerd. Hij heeft altijd volgehouden dat hij onwetend was van een moordkomplot toen Booth op zijn paard bij hem langskwam in zijn praktijk in Maryland bij Washinton D.C. om zijn gebroken been te laten behandelen.

Laatste kans voor Hitler

TAMPA (FLORIDA). De Duitse herder van Brenda Krepps - die luistert naar de naam Hitler en drie mensen heeft gebeten - zal niet hoeven worden afgemaakt. Rechter Daniel Callagher van de rechtbank in Tampa heeft dit besloten. Hij suggereerde echter wel dat een sympathiekere naam van invloed zou kunnen zijn op het karakter van de hond. “Iemand zei: "Met zo'n naam moet-ie wel slecht zijn' ”, aldus de rechter.

De driejarige herder zou worden afgemaakt in een dierenasiel omdat de hond in de buurt twee kinderen en een volwassene had gebeten. Een jongetje had elf hechtingen nodig voor drie wonden. Na klachten van de buren werd de hond ingesloten. De eigenaresse Brenda Krepps vertelde de rechter dat de hond normaal nooit agressief was maar achter een teefje aanzat en in een vlaag van opwinding de mensen aanviel.

De rechter stemde er in toe de 30 kilo zware hond los te laten op voorwaarde dat Krepps de hond in een hok opsluit, waarschuwingsborden plaatst en de hond alleen aangelijnd en gemuilkorfd mee uit neemt. De naamsverandering was slechts een suggestie, aldus de rechter.

Mevrouw Krebbs beloofde de hond een gehoorzaamheidscursus te laten volgen en de hond te laten opereren zodat de amoureuze agressie enigszins ingetoomd wordt.

Gezonde Chinese sigaretten

BEIJING. De Chinese tabaksfabriek Lai Feng meldt een sigaret te hebben uitgevonden die longkanker voorkomt, dankzij een hoge dosering van het sporenelement selenium. De anti-kankersigaretten worden geproduceerd in de fabriek in Wuhan in de provincie Centraal-Hubei, waar een grote hoeveelheid selenium in de bodem resulteert in een hoge concentratie van het element in de tabak die er ter plaatse groeit, aldus het Chinese persbureau Nieuw China.

Volgens de Lai Feng Sigarettenfabriek bevatten de sigaretten 7 tot 12 keer de hoeveelheid selenium van normale sigaretten. De tabak die in Hubei groeit bevat 8 procent selenium. “Selenium, een van de 14 sporenelementen die men nodig heeft voor goede voeding, heeft de eigenschap de carcinogenen (kankerverwekkende stoffen) die in de sigaretten aanwezig zijn te neutraliseren”, aldus het bijgevoegd schrijven.

Nieuw China meldt tevens dat een Zuidchinees onderzoeksteam een wonderbaarlijke wok heeft geproduceerd die ziekten voorkomt doordat de wok tijdens het koken selenium afgeeft.

In recente nieuwsberichten meldde de Chinese pers eveneens de ontdekking van een slangegif dat hersentumoren geneest, bije-steken die reumatiek genezen en diverse drankjes die mannen genezen van impotentie.

Vrouw rukt man testikels af

LONDEN. Een veertigjarige vrouw uit Londen is door de plaatselijke rechtbank veroordeeld tot negen maanden voorwaardelijk omdat ze haar man zijn testikels had afgerukt. De twee kregen ruzie toen de man na een bezoek aan diverse cafés en nachtclubs laat thuiskwam en de deur van de slaapkamer op slot vond.

Toen de man de deur openbrak raakte hij in gevecht met zijn vrouw, waarna zij tot haar daad kwam. De rechter kwam tot de conclusie dat de vrouw zeer scherpe nagels moet hebben gehad. Het echtpaar, met drie kinderen, is inmiddels in een echtscheidingsprocedure verwikkeld.

Zwerver verkiest cel tijdens kerst

LONDEN. Een zwerver in Londen zag zijn wens vervuld: een warme gevangeniscel tijdens de kerstdagen. Alexander McKelvie, 54, liep onlangs uit de vrieskou een politiestation binnen en bekende dat hij enkele overhemden uit een winkel had ontvreemd. “Het antwoord op uw vraag is bevestigend, mijn cliënt wil inderdaad graag de gevangenis in”, liet de advocaat van McKelvie aan rechter Campbel weten tijdens het proces. “Achtentwintig dagen komt mijn cliënt uitstekend uit.” McKelvie werd voor de diefstal veroordeeld en glimlachte toen hij door de gerechtsdeurwaarders werd weggeleid nadat de rechter had verklaard dat hij hem voor twee maanden zou laten opbergen.

Man ketent vrouw zeven maanden

SEATTLE. Edward Knighton (31) uit Burien, een buitenwijk van Seattle, is schuldig bevonden aan het vastketenen van zijn vrouw aan een keukenmuur gedurende zeven maanden. Volgens de rechtbank legde Knighton ten aanzien van zijn vrouw Tammie (29) een irrationele jaloezie aan de dag, waarbij hij haar mishandelde en haar verbood alleen het appartement te verlaten.

Wanneer Edward naar het werk ging sloeg hij haar in de boeien en ketende hij haar vast aan de keukenmuur. Tijdens de lunchpauze kwam hij terug naar huis, maakte hij haar los zodat ze kon eten en het toilet kon gebruiken, boeide haar vervolgens weer en toog naar zijn werk. Ook de nacht bracht zij geketend in boeien door.

Tammie Knighton werd door familieleden gered, nadat haar man haar toestemming had gegeven haar moeder in Californië een brief te schrijven, aldus Kathryn Goater, de aanklager. Edward is inmiddels in afwachting van zijn veroordeling door de rechter op een borgtocht van 30.000 dollar vrijgelaten.

Liefdesbrief na 44 jaar bezorgd

AURORA (ILLINOIS). Tommy Klyczek bleef in het ongewisse of zijn jeugdvriendin Martha van hem hield totdat haar brief bij hem thuis in Aurora op de deurmat viel, 44 jaar nadat die was verstuurd. Had de U.S. Post Office de brief in 1947 meteen bezorgd, zei de gepensioneerde staalarbeider, nu 62 en voor de tweede keer - gelukkig - getrouwd, dan had ik de grote liefde van mijn leven eerder ontdekt. “Ze had me een liefdesgedicht gestuurd, waarin stond dat ze van me hield. Ik heb altijd gedacht dat ze niet met me wilde trouwen, maar als ik van haar liefde had geweten.....”, vertelde Klyzeck. “Mensen hebben het wel eens over wegen die elkaar wel of niet kruisen, welnu dit was zo'n geval.” Klyczek kon zich na 44 jaar niet meer de achternaam van Martha herinneren. Haar brief zat in een nieuwe, witte verzamelenveloppe van de postdienst, samen met elf andere brieven van vroegere vriendinnen van Klyzeck. “De post valt niets te verwijten, deze man is zes keer verhuisd zonder kennisgeving, aldus een woordvoerder van de U.S. Post Office. “We zijn wel goed, maar niet zó goed.”

Egypte loopt condooms mis wegens misbruik

WASHINGTON. De Verenigde Staten hebben de levering van condooms aan Egypte stopgezet naar aanleiding van berichten dat miljoenen van de voorbehoedsmiddelen zijn doorverkocht en gebruikt als ballonnen.

De misbruikte condooms zijn verspreid door het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (AID). Een onderzoek van deze organisatie achterhaalde dat acht grote apotheken in en om Kairo miljoenen condooms doorverkochten aan handelaren, die de voorbehoedsmiddelen als speelgoedballonnen op het platteland aan de man brachten.

Na het bekendworden van het onderzoek heeft de AID de verspreiding van 16 miljoen condooms die al in de Egypte waren aangekomen stopgezet en bestellingen voor condooms ter waarde van 34 miljoen dollar afgezegd.

Neploodgieter

ROTTERDAM. Een vijfenzeventig jaar oude vrouw in Rotterdam-Zuid heeft haar behulpzaamheid duur moeten betalen. Toen er 's middags bij haar werd aangebeld stond er een man voor de deur die vertelde dat hij loodgieter was en dat hij een lek kwam repareren. De bovenburen van de vrouw zouden last hebben van lekkage en hij wilde graag even bij de vrouw binnen kijken om te onderzoeken of er bij haar ook problemen waren. Na een inspectie was zijn conclusie dat bij haar via de badkamer water kon lekken tijdens de reparatie. Hij vroeg de vrouw enige tijd een handdoek tegen het plafond te houden. Nadat de bejaarde vrouw een kwartier zo had gestaan zonder dat er iets noemenswaardigs was gebeurd en zonder dat zij geluiden hoorde die wezen op reparatiewerkzaamheden, werd zij enigszins argwanend en keerde terug naar haar woonkamer. Daar bleek dat haar portemonnee was verdwenen.

BABYREUSJE - Een 31-jarige vrouw in Hongarije heeft het leven geschonken aan een 67 centimeter lange baby die 5,9 kilo weegt.

    • Dik Rondeltap
    • Met Medewerking van Joke Davids