Vredestein ziet aanhoudend verlies

Bandenfabrikant Vredestein verwacht dit jaar een verlies uit gewone bedrijfsuitoefening te lijden van 7 miljoen à 9 miljoen gulden. Buitengewone lasten in verband met een overneming door de beleggersgroep Vico zullen het netto resultaat nog drukken. Dat heeft de directie van Vredestein vandaag op een buitengewone aandeelhoudersvergadering bekendgemaakt.

Vredestein leed vorig jaar een verlies van 15,7 miljoen gulden en boekte in de eerste helft van 1991 een negatief resultaat van 8,9 miljoen gulden. In de tweede helft is een aanmerkelijke verbetering opgetreden, waardoor de onderneming over die periode ongeveer quitte heeft gespeeld. Voor 1992 ligt een positief resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening in het verschiet, aldus de directie.

De reductie van het verlies van Vredestein Banden voert de directie terug op grotere marktgerichtheid, vermindering van de produktiecapaciteit en verbetering van de "verkoopmix'. Een in 1991 doorgevoerde structurele vermindering van het voorraadniveau heeft een eenmalig onderbezettingsverlies van ongeveer 5 miljoen gulden veroorzaakt.

Bij de fietsbanden was het resultaat teleurstellend. De vorig jaar opgetreden produktieproblemen werden opgelost, maar de markten ontwikkelden zich ongunstig. Vooral in het buitenland daalden de verkopen van fietsbanden flink.

Vredestein is momenteel nog voor 43 procent eigendom van de Nederlandse staat. Dit belang zal weldra worden overgenomen door Vredestein Investment Company (Vico), een groep particuliere investeerders. Vico heeft al een belang van achttien procent in Vredestein en zal binnenkort een bod uitbrengen op de resterende aandelen.