Ooievaars poetsen na ontvoering hun veren al weer glad

URETERP, 30 DEC. In het vogelasiel "De Fûgelhelling' in het Friese Ureterp hangen vier van de 55 levend teruggevonden ooievaars in een matje aan touwtjes. Hun lange poten kunnen de vogels nog niet dragen, maar met steun van het hangmatje onder hun lijfje gaat het. “Te lang liggen is niet goed voor hun spijsvertering”, zegt eigenaar D. Miedema van het vogelopvangcentrum.

Twee ooievaars hebben een oogontsteking overgehouden aan hun ontvoering. Eén dier is door Miedema apart gezet, omdat het nog niet eet. De rest loopt buiten op een weilandje. “Ze maken het naar omstandigheden redelijk”, aldus Miedema. “Ze hadden een enorme dorst toen ze hier aankwamen. Gebleken is dat ze vis gekregen hebben, maar wij geven ze nu ook eendagskuikens. De meeste dieren zitten hun veren al weer te poetsen.”

Miedema en zijn vrouw werden zaterdagmorgen vroeg door de politie uit bed gebeld met de mededeling dat er zes versufte ooievaars op de Grindweg bij Nijeberkoop (schuin onder Oosterwolde) liepen. Een patrouillewagen had ze bij toeval opgemerkt. Bepakt met netten en zakken gingen de Miedema's op weg, maar bij aankomst bleken er nog 30 ooievaars in een weiland te fladderen. Samen met politiemensen van de Rijkspolitie Ooststellingwerf werden de ooievaars gevangen en overgebracht naar de Fûgelhelling. In dezelfde omgeving werden er zaterdag nog eens negentien aangetroffen. Van de 76 dieren, een week tevoren gestolen uit het centraal broedcentrum Het Liesveld van de Vogelbescherming in het Zuidhollandse Groot-Ammers, zijn er nog 20 spoorloos. De jonge ooievaars, geboren in 1988, 1989 en 1990 zouden in hun vierde jaar, waarop ze geslachtsrijp zijn, worden uitgezet op één van de tien buitenstations in het land.

Het streven is het aantal ooievaars in Nederland - op dit moment leven er een paar honderd - via dit fokproject te vergroten. Beheerder A. Smits van Het Liesveld is dolgelukkig dat een deel van de ooievaars is teruggevonden. “Ik had er niet meer op gerekend. Ik dacht dat ze via de illegale handel allang de grens over waren.” Volgens Smits worden de dieren op bestelling geleverd voor preparateurs en "liefhebbers' die ze samen met exotische vogelsoorten in de waterpartij van hun privédierentuin willen. Directeur J. Bonjer van de Vogelbescherming is ten dele opgelucht. “Als de vogels niet waren teruggevonden hadden we een achterstand opgelopen van drie jaar plus een behoorlijke materiële schade, maar we missen er nog 20.” Bonjer zegt vanaf het begin gedacht te hebben aan internationale handel. “Particulieren kunnen in Nederland geen ooievaars houden omdat het beschermde vogels zijn. Gebleken is dat er in België vogels te koop zijn aangeboden door een handelaar uit Friesland.” Er wordt volgens hem in het internationale circuit van dierenhandelaren een bedrag van 1.000 gulden neergeteld voor een ooievaar.

De Rijkspolitie van Ooststellingwerf heeft zaterdagavond een ongeveer 35-jarige handelaar in exotische dieren uit Haulerwijk aangehouden. Bij twee huiszoekingen in woningen in Haule en Haulerwijk is 200 kg witvis in beslag genomen. Uit braaksel van de vogels is vastgesteld dat het om dezelfde vissoort gaat. De verdachte zit nog vast, maar heeft niet bekend. De ooievaars blijven in elk geval nog anderhalve week in de Fûgelhelling, om op krachten te komen. Bonjer: “Ooievaars zijn gevoelig voor stress. Ze zijn vervoerd, gehuisvest en vervolgens gedumpt en moeten eerst tot rust komen.”

    • Karin de Mik