"Nederland is inmiddels beëindigd'

ROTTERDAM, 30 DEC. “Met het wegvallen van de verzuiling is ook onze identiteit verdwenen”, zegt politicoloog H. Righart. “Kijk maar naar de discussie die de laatste jaren over het nationale profiel is gevoerd. Er wordt verwezen naar de taal, de kunsten, de cultuur - maar niemand komt met een historische verklaring voor onze eigenheid. Die is er namelijk niet meer, die zijn we vergeten: Nederland is al beëindigd.”

Righart is een van de 23 mensen die vandaag in deze krant een antwoord geven op de vraag wat er van Nederland en zijn identiteit over moet blijven in het Europa van de toekomst.

“We zijn allang niet meer zelfstandig, de wereld is één groot tv-station geworden”, meent auteur P.F. Thomése. “Als je de grens met Duitsland overschrijdt gebeurt er niets. De wegen, de huizen, de hele ambiance is hetzelfde. Uit sentimentele overwegingen vind ik dat erg.”

Culinair publiciste W. Born stelt dat Nederland zijn culturele waarden te laag waardeert. “Wie serveert er nog een zelf getrokken soep, een fijne gebraden kip met verse Hollandse groenten en een mooi toetje? Dat is een hoeksteen van de Nederlandse cultuur, maar wij schamperen erover.”

Oud-minister J. de Koning: “Zodra wij ons gaan afvragen wat we nu als typisch Nederlands beschouwen, is dat een teken dat er iets grondig mis is.”

    • Tom-Jan Meeus
    • Alfred van Cleef