Manchester blijft aan de leiding in league

LONDEN, 30 DEC. Manchester United heeft de aanval van Leeds United op de koppositie afgeslagen.

De topper in de Engelse league eindigde op het met ruim 32.000 toeschouwers uitverkochte Elland Road in 1-1. Manchester gaat het nieuwe jaar in met een voorsprong van twee punten op Leeds, dat bovendien twee wedstrijden meer heeft gespeeld. De eerste helft stelde teleur. Beide ploegen speelden in een vlot tempo, maar uitgespeelde kansen deden zich niet voor. In de eerste minuut van de tweede helft kwam de lijstaanvoerder verrassend op voorsprong. Webb scoorde van zestien meter met een knappe volley uit een hoekschop.

De snelle gelijkmaker van Chapman moest de scheidsrechter annuleren. Op het moment dat de aanvaller van Leeds schoot, floot de arbiter af wegens een overtreding van Webb op Batty. De woedende thuisploeg meende, dat de voordeelregel toegepast had moeten worden. Die forse tegenvaller brak het moreel van Leeds niet. Manchester, zonder de geblesseerde aanvoerder Robson, was echter ook in de tweede helft de iets betere ploeg. Het wilskrachtige Leeds kon slechts gokken op een succesvolle counter. Tien minuten voor tijd bracht Sterland alsnog de verdiende gelijkmaker op zijn naam. Hij mocht van elf meter aanleggen, nadat McAllister in het strafschopgebied door international Pallister onderuit was gehaald.

Tottenham Hotspur sloot het voetbaljaar positief af. De Engelse bekerwinnaar, in maart tegenstander van Feyenoord in de kwartfinale van het toernooi om de Europa Cup II, versloeg zaterdag op eigen veld Norwich City met 3-0. Tottenham klom dankzij de vierde thuiszege van de twaalfde naar de achtste plaats op de ranglijst. Gary Lineker was opnieuw de grote man bij de Spurs. De sluwe spits maakte het tweede doelpunt en bereidde de openingstreffer van Allen voor. De aanvoerder van Engeland is met 21 treffers de onbetwiste topschutter in de hoogste divisie. In de slotfase nam Nayim met een fraaie vrije trap het derde doelpunt van de thuisploeg voor zijn rekening. Beide teams treffen elkaar over twee weken opnieuw in de kwartfinale van de League Cup.

De Merseyside-derby tussen Everton en Liverpool (1-1) voldeed niet aan de hoge verwachtingen. Bijna veertigduizend toeschouwers zagen een matige wedstrijd, die terecht geen winnaar kreeg. Vier minuten voor de rust opende Tanner voor Liverpool de score. De gelijkmaker kwam in de 61ste minuut op naam van Johnston. Liverpool zakte met de elfde remise, voorlopig het hoogste aantal in de eerste divisie, naar de zesde positie op de ranglijst.

In de Schotse voetbalcompetitie maakte Hearts de koppositie waar. De zelfverzekerde lijstaanvoerder vernederde St. Johnstone op eigen veld met 5-0. De voorsprong op Glasgow Rangers bleef twee punten. De concurrent won moeizaam met 2-1 van hekkesluiter Dunfermline. Hearts profiteerde koelbloedig van het wegzenden van doelman Hamilton, die in de 21ste minuut wegens hands met de rode kaart werd geconfronteerd. Noodgedwongen nam aanvoerder Turner onder de lat plaats. De gelegenheidsdoelman werd na de rust vier keer gepasseerd. Robertson en Crabbe scoorden beiden twee keer. Baird had in de negende minuut de score geopend. (Reuter)