Maleisië wil 's werelds grootste condoomindustrie

De Zuidoost-Aziatische republiek Maleisië hoopt in 1992 de grootste condoomproducent ter wereld te worden. Maleisië streeft naar een productie van 2,5 miljard stuks per jaar, zo maakten condoomfabrikanten vandaag in de hoofdstad Kuala Lumpur bekend.

De jaarlijkse condoomproductie in Maleisië, met Japan en Zuid-Korea nu al één van de grootste condoomleveranciers van de wereld, werd geraamd op 1,4 miljard stuks. De schatting voor 1991 is 2 miljard stuks.

“De meeste grote producenten zullen hun productie verdubbelen om de vraag op de wereldmarkt te kunnen voldoen”, zei directeur Lim Beng Huat van Medilatex, een grote Maleisische condoomproducent. Door de wereldwijde epidemie van Aids (Acquired immune deficiency syndrome) is de vraag naar condooms sterk toegenomen, vooral in de Verenigde Staten, Japan, Oost-Europa en Zuid-Korea.

“Landen als Bulgarije, Hongarije en Joegoslavië en verschillende republieken van de voormalige Sovjet-Unie willen graag onze condooms importeren. Deze landen creëeren een groot vacüum op de condoommarkt”, aldus Lim. Lim zei dat Maleisië ten opzichte van Japan en Zuid-Korea meer groeimogelijkheden heeft omdat er veel ruwe latex wordt geproduceerd. Latex is een vloeibare grondstof voor rubber, die getapt wordt uit rubberbomen.