KNP, Internatio, Boskalis hoger op vriendelijke beurs

AMSTERDAM, 30 DEC. Het Damrak gedroeg zich vandaag op de laatste dag van het beursjaar niet onvriendelijk. KNP, Internatio-Müller en de lokaal verhandelde fondsen Multihouse en Boskalis vielen op in positieve zin.

AMSTERDAM De aandelenkoersen op een iets hogere Amsterdamse effectenbeurs moesten vanmorgen na opening iets van de aanvankelijke openingswinst prijsgeven, hoewel de koersen op Wall Street vrijdag op recordhoogte sloten. Belangrijkste reden voor de teleurstellende koersontwikkeling in Amsterdam waren de scherpe koersverliezen in Londen. Bovendien verkochten verscheidene Britse marktpartijen vanmorgen in Amsterdam aandelenpaketten.

De internationale fondsen deden het met een prijshoudende dollar niet kwaad. Unilever won 0,80 gulden op 174,50 en Koninklijke Olie lag met 141,50 gulden prijshoudend.

De EOE-25-index, die vrijdag sloot op 276,13 punten, was omstreeks het middaguur 0,66 punten hoger. De aandelenomzetten waren op de laatse beursdag zeer laag, met als enige uitzondering de stukken KLM waarin enige speculatie viel te bespeuren. Omstreeks het middaguur noteerde KLM twee dubbeltjes (na slot vrijdag: 41,40 gulden) lager. Enkele ongeduldige beleggers waren het wachten op nieuws over de aangekondigde samenwerking met British Airways beu en namen winst. Ook van de zijde van de optiebeurs viel enige verkoopdruk te bespeuren.

Papiergigant KNP was aan het eind van de ochtend topper met 3 procent of 1,40 winst op 47,60 gulden. Enkele effectenmakelaars hebben het fonds als koopwaardig getipt. Een goede tweede was het havenfonds Internatio-Müller met een vooruitgang van 1,70 gulden of ruim 2 procent op 56,50.

Op de lokale markt lag het automatiseringsfonds Multihouse bijzonder vast. Het verlies in de dunne markt van vrijdag van 0,60 gulden werd meer dan ingelopen, want tegen het middaguur noteerde Multihouse 0,70 gulden hoger op 5,40. Baggeraar Boskalis werd tegen flink hogere prijzen verhandeld. De gewone certificaten werden 1,10 gulden duurder op 23,20 en de preferente aandelen zelfs 1,40 op 26 gulden.

LONDEN De koersdaling in Londen werd voornamelijk veroorzaakt door de zorg dat de zwakke positie van het pond in het Europees monetair stelsel zou kunnen leiden tot een Britse renteverhoging. Voor de Britse economie, die nog steeds in een recessie verkeert, zou een renteverlaging een heilzame werking kunnen hebben. Het FT-100-koersgemiddelde, dat vrijdag sloot op 2.418,7, was omstreeks het middaguur 6,2 punten lager, een daling van een kwart procent.

FRANKFURT De Duitse beurzen wisten vanmorgen wèl de winst vast te houden die na opening werd geboekt. De hogere Duitse koersen waren volledig toe te schrijven aan het recordslot op Wall Street, want op de beursvloer in Frankfurt heerste de overtuiging dat de Duitse economische situatie hogere koersen nauwelijks rechtvaardigt. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat vrijdag sloot op 1.563,59 punten, was omstreeks het middaguur 11,09 punten hoger.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio heeft een overwegend teleurstellend jaar maandag positief afgesloten. De toonaangevende Nikkei-index van 225 aandelen eindigde liefst 546,45 punten hoger op 22.983,77 punten; een winst van 2,4 procent. De vaste stemming werd ingegeven door een verlaging van het officiële disconto van de Japanse centrale bank met 0,5 procent tot 4,5 procent. Er werden 160 miljoen aandelen verhandeld tegenover 130 miljoen afgelopen vrijdag. Tot maandag 6 januari blijft de Tokiose beurs gesloten in verband met de traditionele nieuwjaarsviering.