Khieu Samphan terug in Cambodja

PHNOM PENH, 30 DEC. Rode-Khmerleider Khieu Samphan is vandaag aangekomen in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh, een maand nadat zijn eerste poging terug te keren uit ballingschap onmogelijk was gemaakt door een woedende menigte. De Cambodjaanse regering had een grote leger- en politiemacht op de been gebracht om Khieu te beschermen; rellen bleven uit.

Khieu nam meteen na aankomst deel aan de eerste vergadering op Cambodjaans grondgebied van de Hoge Nationale Raad (SNC), een soort interim-regering waarin de vier strijdende partijen zitting hebben.

Khieu Samphan was tweede man onder het bewind van Pol Pot, tussen 1975 en 1979. In 1979 moest hij vluchten voor het Vietnamese leger en verbleef sindsdien in ballingschap. Begin jaren tachtig werd hij officieel de leider van de Rode Khmer als opvolger van Pol Pot, maar er zijn sterke aanwijzingen dat Pol Pot achter de schermen nog steeds de machtigste man is.

Op 27 november moest Khieu zijn eerste poging terug te keren bijna met de dood bekopen. Veel Cambodjanen houden hem medeverantwoordelijk voor de dood van naar schatting een miljoen landgenoten onder het Rode-Khmerregime.

Khieu zei vandaag bij zijn tweede thuiskomst dat haast gemaakt moet worden met de stationering van een vredesmacht van de Verenigde Naties in Cambodja. Hij stelt voor al begin januari 1.000 man te sturen. De vredesmacht zal uiteindelijk uit ongeveer 10.000 VN-militairen en -functionarissen bestaan die in het kader van het VN-vredesplan zullen toezien op ontwapening van de vier partijen en vrije verkiezingen voorbereiden die voor 1993 zijn voorzien.

De afgelopen weken kwam het in Phnom Penh enkele malen tot ongeregeldheden tussen oproerige burgers en de autoriteiten, waarbij zes doden vielen. Niet alleen de op handen zijnde nieuwe terugkeer van Khieu was voor de betogers steen des aanstoots maar ook de jarenlange corruptie onder de regering van premier Hun Sen. Een week geleden werd een avondklok ingesteld. (AP, Reuter, UPI)