Karimov vrijwel zeker tot Oezbeeks president gekozen

MOSKOU, 30 DEC. Islam Karimov is gisteren vrijwel zeker tot president van Oezbekistan gekozen. De bijna twintig miljoen Oezbeken gingen gisteren voor de eerste directe presidentsverkiezingen naar de stembus.

De Oezbeken spraken zich gisteren tevens uit over de onafhankelijkheid van hun republiek, terwijl de inwoners van de hoofdstad Tasjkent ook een nieuwe burgemeester konden kiezen.

De opkomst was volgens het persbureau TASS zeer hoog; al in de ochtend stemde tachtig procent van de ingeschreven kiezers.

Karimov, voormalig leider van de communistische partij van Oezbekistan, trad in het krijt tegen oppositieleider Moehammed Salich, een dichter die de Democratische Partij van Oezbekistan aanvoert. In de opiniepeilingen had Karimov een straatlengte voorsprong: circa negentig procent van de kiezers was van plan op de zittende president te stemmen. Vlak voor de verkiezingen schaarde zelfs de islamitische geestelijkheid, die in Oezbekistan veel invloed heeft, zich achter Karimov; de officiële islamitische oppositiebeweging Berlik mocht geen eigen kandidaat opstellen omdat ze zich niet als politieke partij heeft gevestigd.

Salich protesteerde nog gisteren voor het sluiten van de stembureaus tegen “anti-democratische onregelmatigheden”. Hij zei dat de verkiezingen geheel zijn georganiseerd door de door Karimov geleide (ex-communistische) Democratische Volkspartij, die daarmee het electoraat heeft kunnen beïnvloeden. (AFP)