Japan verlaagt disconto van 5 tot 4,5 procent

TOKIO, 30 DEC. De Japanse centrale bank heeft vanmorgen het officiële disconto verlaagd van 5 naar 4,5 procent. De maatregel moet de aarzelende economie stimuleren. Analisten brengen de discontoverlaging in verband met het komende bezoek van president Bush aan Japan.

De discontoverlaging was de derde dit jaar. Veel economen toonden zich vanmorgen verrast. Op 14 november was de rente die de centrale bank berekent aan de handelsbanken al met een half procentpunt verlaagd. Op 1 juli ging het disconto met een zelfde percentage omlaag.

“De maatregel is genomen om een beter klimaat te scheppen voor de gesprekken tussen Bush en premier Miyazawa”, concludeerde een analist van UBS Phillips and Drew. Volgens economen is de politieke druk op de centrale bank mogelijk groot geweest, omdat het Japanse kabinet zelf niet met stimulerende maatregelen kwam.

Sommige Japanse functionarissen hadden aangedrongen op een soepeler kredietverlening om de binnenlandse vraag naar importgoederen te vergroten. Op die manier zou het handelsoverschot met de Verenigde Staten kunnen worden teruggedrongen. In november nam het totale Japanse overschot op de handelsbalans met 400 procent toe tot 7,26 miljard dollar ten opzichte van dezelfde maand in het vorig jaar.

President Yasushi Mieno van de Japanse centrale bank ontkende vanmorgen in alle toonaarden een verband tussen de discontoverlaging en het bezoek van president Bush. Volgens Mieno moet de discontoverlaging voorkomen dat de economische groei stagneert. Volgens sommige analisten zal de Japanse groei volgend jaar op 2,2 tot 2,5 procent uitkomen. Dit jaar komt de groei volgens een voorspelling van het IMF op 3,8 procent uit.

Bankpresident Mieno noemde de trage groei van de geldvoorraad, de trend van een sterke yen en de lage inflatiedruk als de belangrijkste factoren in het besluit tot verlaging van het disconto. “Het is het oordeel van de bank dat deze maatregel voldoende monetaire voorwaarden schept om een evenwichtige niet-inflatoire groei te bereiken”, aldus een door de centrale bank uitgegeven verklaring.

De Japanse minister van financiën, Tsutomu Hata, zei dat de discontoverlaging “een wenselijke effect zal hebben op alle facetten van de economie”. Het Japanse kabinet had onlangs zijn voorstel goedgekeurd om de belastingen in het fiscale jaar 1992 met 5,62 miljard dollar te verhogen wegens tegenvallende inkomsten. Minister van handel Kozo Watanabe zei over de discontoverlaging: “Negatieve gevoelens verspreiden zich onder investeerders als de groei afneemt. Onder zulke omstandigheden komt deze maatregel op tijd.”

De Japanse onderminister van buitenlandse zaken, Koji Watanabe, zei gisteren voor de Amerikaanse televisie dat Japan naar mogelijkheden kijkt om de invoer uit de Verenigde Staten te vergroten. Hij ontkende dat zijn land geen plannen heeft om de Japanse export naar de VS te beperken. Het gezaghebbende Japanse blad Nihon Keizai meldde gisteren dat de vijf grote Japanse autoproducenten hun inkoop van Amerikaanse onderdelen met 30 tot 40 procent zullen opvoeren boven het niveau dat in november met de VS was afgesproken.

President Bush vertrekt vandaag voor een trip naar het Verre Oosten. Van 7 tot 10 januari is de president in Japan. Hij wordt vergezeld van een groep industriëlen, onder wie de grote autofabrikanten. De Amerikaanse handelsminister Robert zei gisteren dat Bush de Japanse markten wil openen voor de VS. Hij sloot niet uit dat de VS de Japanse auto-export aan banden zal leggen “als andere methoden falen om de onevenwichtige handelsbalans te herstellen.” Bush staat onder steeds grotere druk. Het Democratische Congreslid Gephardt kondigde wetgeving aan om de import van Japanse auto's met een derde te verminderen. (Reuter, AP, UPI, AFP)