Initiator ATC krijgt celstraf

ROTTERDAM, 30 DEC. Een van de geestelijke vaders van de ambitieuze plannen voor het grote "American Trade Center' (ATC) is door de rechter in Amsterdam veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van één jaar en een boete van 25.000 gulden.

Dit heeft de Amsterdamse persofficier bevestigd. De veroordeelde is vervolgd omdat hij diverse keren onder valse naam zou hebben geopereerd, ook toen hij enkele jaren geleden de Stichting ATC liet inschrijven bij de Kamer van Koophandel. De advocaat van de veroordeelde, die inmiddels in hoger beroep is gegaan, heeft geen commentaar.

De ex-topman van het bouwbedrijf NBM Amstelland, dat het centrum zou bouwen, was van begin af aan bij het grote project betrokken. Zijn plotselinge vertrek bij NBM Amstelland, vorig jaar, werd in verband gebracht met ATC. Uit interne notities van het concern zou blijken dat de commissarissen de vermeend dubieuze contacten van de ex-bestuursvoorzitter schadelijk achtten voor het bedrijf. De huidige NBM Amstelland-topman, A. Baar, heeft zich in veel voorzichtiger bewoordingen over de kansen van American Trade Center uitgelaten. Bij het aannemersbedrijf NBM Amstelland was vanmorgen niemand bereikbaar.

Eind vorig jaar haalde de Stichting American Trade Center het nieuws met plannen voor de bouw van een omvangrijk handels- en distributiecentrum in Heerlen. Het centrum dat circa duizend Amerikaanse bedrijven toegang tot de EG zou moeten bieden, zou een investering vergen van 600 miljoen gulden.

Eerdere voornemens om het complex in het Belgische Maasmechelen neer te zetten waren op het laatste moment stukgelopen. Stichting American Trade Center zei dat ze om belastingtechnische redenen de zaak in Belgie afblies. Volgens de burgemeester van Maasmechelen was de stichting niet in staat een goed businessplan op te stellen.

Na Maasmechelen volgde Heerlen. Dank zij tussenkomst van burgemeester Van Zeil tekende American Trade Center vorig najaar een overeenkomst met het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds voor de aankoop van 25 hectare grond. Maar ook dat ketste uiteindelijk af. Berichten dat een van de initiatiefnemers met justitie in aanraking was gekomen, moet de voortgang van het projekt in Heerlen niet hebben bevorderd. American Trade Center dook later op in Duitsland, met dezelfde soort mooie plannen. Daar is verder nooit meer wat van gehoord.

    • Geert van Asbeck