Azeri's naar Karabach, 25 doden bij etnisch geweld

MOSKOU, 30 DEC. Azerbajdzjan heeft het afgelopen weekeinde troepen samengetrokken aan de oostgrens van de omstreden enclave Nagorny-Karabach. Zondag kwamen bij gevechten tussen Armeniërs en Azeri in de enclave 25 mensen om het leven, onder wie een Russische journalist.

De opmars van de Azeri is mogelijk gemaakt door de beslissing van Rusland de tot het voormalige Rode Leger behorende troepen uit Nagorny-Karabach terug te trekken. Volgens het onafhankelijke persbureau Interfax was die aftocht voor de regering in Bakoe het sein om achttien Azerbajdzjaanse bataljons naar Nagorny-Karabach te sturen. Voor zover bekend zijn deze officiële Azerbajdzjaanse troepen de enclave nog niet binnengetrokken. Wel hebben para-militaire Azerbajdzjaanse eenheden in Nagorny-Karabach gisteren op grote schaal Armeense dorpen geplunderd en daarbij volgens Interfax 25 mensen gedood. De Azerbajdzjaanse milities hebben vrij spel sinds het vertrek van de Russische troepen.

De journalist die om het leven kwam werkte als correspondent voor het Russische radiostation Majak in Nagorny-Karabach. Hij werd gedood bij een Azerbajdzjaans bombardement op een Armeens dorp. Hij is de derde journalist die sinds het begin van dit jaar in de enclave om het leven komt. Bij de strijd van gisteren zijn ook 42 mensen gewond geraakt. (AFP)