Arrestatie Parretti na 2 jaar onderzoek

ROME, 30 DEC. De Italiaanse financier Giancarlo Parretti is gestruikeld in de stad waar hij zijn carrière is begonnen, het Siciliaanse Siracusa. Hij zit daar sinds vrijdagnacht in de cel, verdacht van belastingfraude en andere financiële misdrijven voor een totaal van 270 miljard lire, ruim 405 miljoen gulden.

Parretti, de ex-bordenwasser uit Orvieto die Crédit Lyonnais heeft meegesleept in zijn mislukte poging om de Amerikaanse filmkolos Metro-Goldwyn-Mayer over te nemen, wordt ervan verdacht voor 190 miljard lire inkomsten te hebben verzwegen voor de fiscus of niet-aftrekbare kosten te hebben opgevoerd, zo heeft de financiële politie afgelopen weekeinde bekendgemaakt. Daarnaast zou hij voor vijftig miljard lire de BTW hebben ontdoken en bijna dertig miljard lire illegaal naar het buitenland hebben uitgevoerd.

De arrestatie van de vijftigjarige Parretti, vrijdag op het Romeinse vliegveld Ciampino, komt na een onderzoek van twee jaar naar dertien van zijn ondernemingen, in Siracusa en in de bijna veertig kilometer zuidelijker gelegen stad Noto. In Noto is Parretti zijn carrière begonnen, in de hotelwereld, onder de hoede van de christen-democratische senator Graziano Verzotto, die later wegens financiële fraude naar het buitenland moest vluchten.

Niet bekend

Parretti is gistermiddag twee uur lang ondervraagd, maar hierover zijn geen mededelingen gedaan. Volgens de Italiaanse pers wordt hij ervan verdacht een ingewikkeld schema te hebben opgezet om aandelen binnen zijn ondernemingen door te verkopen, waardoor sinds 1984 op papier aftrekbare verliezen werden geleden terwijl de aandelen steeds in dezelfde handen bleven.

Vorige maand zijn Parretti en zijn vrouw, Maria Cecconi, door de Romeinse justitie aangeklaagd wegens belastingfraude voor een totaal van 120 miljard lire. Voor een deel overlappen de onderzoeken elkaar: Parretti heeft de vestigingsplaats van een aantal van zijn ondernemingen van Rome veranderd in Siracusa en Noto. In Siracusa heeft Parretti te maken met een oude bekende, Gaetano Rabuazzo, de majoor van de financiële politie die hem tien jaar geleden ook al liet arresteren, toen op verdenking van financiële malversaties met de voetbalclub Siracusa, waarvan Parretti korte tijd voorzitter is geweest. Het onderzoek in deze zaak is nog steeds niet afgesloten.

De Italiaanse financier, die prat gaat op goede relaties binnen de Italiaanse socialistische partij, onder anderen met Cesare De Michelis, broer van minister van buitenlandse zaken, en die plannen heeft gemaakt met media-magnaat Silvio Berlusconi voor samenwerking bij de produktie van films, is vele malen eerder in aanraking geweest met de justitie. Hij is een aantal malen veroordeeld. Het justitiële onderzoek in Italië staat los van het onderzoek in de Verenigde Staten naar Parretti's mislukte overnamepoging van MGM.

    • Marc Leijendekker