Agent geraakt bij overval op wisselkantoor in Amsterdam

AMSTERDAM, 30 DEC. Bij een overval op het Grenswisselkantoor in het Centraal Station in Amsterdam is vanmorgen een agent van de spoorwegpolitie neergeschoten. De overvallers maakten zich uit de voeten met een drietal geldcassettes, die waardepapieren en enkele tienduizenden guldens bevatten.

Twee overvallers met bivakmutsen lieten rond zeven uur vanochtend met explosieven de ramen van het grenswisselkantoor springen, vermoedelijk door gebruik te maken van een afstandsbediening. Bij de explosie werden enkele ramen met de kozijnen binnen geblazen en sneuvelden ook de ruiten op de hogere verdiepingen. Binnen maakten de overvallers zich meester van vijf geldcassettes, die in de postkamer klaar stonden voor transport.

Agenten van de spoorwegpolitie, waarvan het kantoor zich pal boven het grenswisselkantoor bevindt, haastten zich na het horen van de explosie via de perrontrappen naar beneden. Een 29-jarige agent wist de twee overvallers, die met de geldcassettes uit het raam klommen, te arresteren na een omtrekkende beweging via de achterkant van het station.

Terwijl hij de twee onder schot hield, kwam een derde handlanger aanrijden in de vluchtauto. Er onstond een schietpartij, waarbij de chauffeur de agent in beide armen raakte. De collega's van de spoorwegagent schoten niet terug uit vrees omstanders te raken. De overvallers sprongen daarna in de vluchtauto, met achterlating van twee van de vijf geldkoffers en een vuurwapen. Rond half negen werd hun vluchtauto, een rode Mazda, in de omgeving van de Haarlemmer Houttuinen teruggevonden. De drie geldcassettes bevonden zich, ontdaan van hun inhoud, in de auto. Van de daders ontbreekt elk spoor.

De vier man personeel die het grenswisselkantoor bemanden, gingen na de explosie gewoon door met het bedienen van de klanten die op dat moment voor de balie stond. Een werknemer die poolshoogte nam in de postkamer, kon slechts constateren dat de geldkoffers waren verdwenen.