Aanhangers van Gamsachoerdia laten hem vallen

TBILISI, 30 DEC. De mogelijkheden van de nu al ruim een week in zijn parlementsgebouw belegerde Georgische president Zviad Gamsachoerdia om de macht in handen te houden zijn dit weekeinde kleiner geworden door het overlopen van een deel van zijn aanhang.

Zaterdagavond kwam het in Tbilisi tot een ontmoeting tussen militaire en politieke leiders van beide kampen - Gamsachoerdia's aanhang en de oppositie. Na afloop van de bijeenkomst werd een verklaring uitgegeven waarin Gamsachoerdia werd opgeroepen de macht over te dragen aan het Georgische parlement en waarin nieuwe verkiezingen werden geëist. “De bewapende oppositie beschouwt het als haar plicht te verklaren dat president Gamsachoerdia, die niet in staat is gebleken de nationale consensus, de vrede en de rechten van de mens in Georgië in stand te houden, zijn ontslag moet indienen”, aldus de verklaring. Hoewel een deel van de overgelopen aanhangers van Gamsachoerdia zich niet uitdrukkelijk bij de oppositie heeft aangesloten maar neutraal wil blijven, wordt de actie gezien als een belangrijke verzwakking van de positie van de president. Een van de belangrijkste Gamsachoerdia-loyalisten die hem nu hebben laten vallen is onderminister van defensie Besik Koetateladze, die na de bijeenkomst zei dat Gamsachoerdia “het morele recht om president te zijn, heeft verspeeld”.

Gamsachoerdia wees niettemin gisteren opnieuw elke suggestie van overgave van de hand en zei door te willen blijven vechten. Na zijn verklaring kwam er een eind aan een kort bestand in het centrum van Tbilisi en laaide de strijd opnieuw hoog op. De oppositie beschoot het parlementsgebouw met raketten en granaten en slaagde er voor het eerst in een deel van het reusachtige gebouw te bezetten.

Bij de gevechten zijn volgens officiële cijfers 51 mensen om het leven gekomen. De verwoestingen zijn zeer groot: aan de centrale Roestaveli-boulevard is een groot aantal gebouwen uitgebrand. Daaronder bevinden zich de gebouwen van het ministerie van verbindingen, de voormalige KGB, de staatsbank, een kunstgalerie, een school en diverse woningen. (Reuter)