Wall Street inspireert beurs op de valreep tot "koersrally'

AMSTERDAM, 28 DEC. Wall Street bracht de Amsterdamse effectenbeurs deze week op de valreep de zo vurig gewenste opkikker vlak voor het einde van het jaar. De uit de VS overgewaaide "kerstrally' van aandelenkoersen zorgde in de kortste week van het jaar - slechts tweeëneenhalve dag handel - voor een stijging van de EOE-index van liefst zes punten.

De Amsterdamse effectenbeurs maakte een slap begin op maandag goed met een sprankelende show op dinsdag, toen de handelaren slechts een halve dag handel ter beschikking stond. Gisteren werd de koersstijging overtuigend doorgezet. De omzetten bleven de hele week dun.

Voor het eerst sinds zes weken schoot maandagavond het Dow Jones-gemiddelde op de Amerikaanse beurs door de magische "grens' van 3.000-punten. De stijging van de Dow Jones van precies drie procent was de grootste sinds 21 augustus van dit jaar toen het einde van de Sovjet-coup een euforie op Wall Street veroorzaakte.

Beurshandelaren in Amsterdam spraken deze week van een "eindejaarsrally'. Het gebeurde in het verleden wel vaker dat aan het einde van het jaar de aandelenkoersen flink omhoog gingen. Veel handelaren moeten in de laatste dagen van het jaar nog een groot aantal "short'-posities afdekken. Die posities ontstaan als zij aandelen hebben verkocht die zij nog niet in bezit hadden. Handelaren speculeren daarbij op koersdaling waardoor zij de "beloofde' aandelen uiteindelijk goedkoper kunnen krijgen.

Het totaal aantal "short'-posities was inmiddels erg groot geworden. Afgaande op de koersgemiddelden van de laatste weken bleken de speculaties over dalende koersen juist. Vanaf medio november zakten de koersen langzaam weg. De EOE-index daalde in die periode van iets meer dan 286 punten naar 268,5 punten afgelopen maandag. Toen maandagavond de aandelenkoersen op Wall Street spectaculair omhoog schoten, sprong Amsterdam enthousiast in het Amerikaanse beurswiel en startte de "eindejaarsrally' op het Beursplein.

Het fonds dat het meest profiteerde van de koopgekte - maar die in feite ook zelf creëerde - was de Koninklijke Begemann Groep, het beursfonds van Joep van den Nieuwenhuyzen. Volgens analisten speelde de bedrijven-verzamelaar de afgelopen weken een uitgekiend spel bij de strijd om Grasso. Nadat Grasso Van den Nieuwenhuyzen leek te hebben afgetroefd met een aandelenemissie waardoor het 60 procent belang van Begemann in Grasso tot een minderheid was verwaterd, werd de bestuursvoorzitter van Begemann na de kerstdagen in beurskringen tot de winnaar van de Grasso-strijd uitgeroepen.

Van den Nieuwenhuyzen, die vorige week donderdag had laten weten een (vriendelijk) bod uit te willen brengen op Grasso, bleek het Duitse GEA toch meer dan verwacht onder druk te hebben gezet. Het nieuwe moederbedrijf van Grasso wilde blijkbaar geen invloedrijke aandeelhouder (Begemanns aandeel in Grasso was nog altijd 39 procent) en werd min of meer gedwongen een tegenbod aan aandeelhouders Grasso te doen. GEA verhoogde het aanvankelijke bod van 95 gulden per aandeel daarom met een 7,50 gulden. De tactiek - door analisten als een "stunt' betiteld - leverde Begemann zo uiteindelijk nog een boekwinst op van ruim één miljoen gulden. Begemann sloot de week gisteren af op 135 gulden, een winst van liefst 20 gulden ten opzichte van afgelopen maandagmiddag toen de koers een dieptepunt van 114,50 bereikt had. Grasso won 6,20 gulden en sloot gisteren op 120,20 gulden.

    • Max Christern