Vertrek van Brokking hangt op afkoopsom

APELDOORN, 28 DEC. Voor een 'afkoopsom' van naar schatting 200.000 gulden zal volleybalbondscoach Harrie Brokking plaatsmaken voor de door de spelers gewenste Arie Selinger. Dat is het bedrag dat hij tot het einde van het volgende jaar als salaris zou hebben ontvangen. Brokking ziet niets in een hernieuwde samenwerking met zijn vroegere baas Selinger die aan het begin van deze maand door de Nederlandse Volleybal Bond als assistent-bondscoach werd aangesteld.

Brokkings salaris in 1992 is uiteraard begroot door de NeVoBo. Er moet nu echter ook nog geld worden gevonden om een coach aan te kunnen stellen die tot de komst van Selinger uit Japan medio maart de honneurs kan waarnemen. De Chinees Pang, nu de assistent van Brokking, wordt daartoe in zijn eentje niet in staat geacht. Ook de terugkeer van Selinger moet worden bekostigd. Dat laatste is zeker niet het grootste probleem. De Amerikaan ziet zijn tijdelijke terugkeer bij het Nederlands team als “een vriendendienst” en heeft slechts om een aantal vliegtickets voor zichzelf en zijn vrouw gevraagd.

Alles bij elkaar heeft de Nederlandse Volleybal Bond toch naar schatting zo'n 100.000 à 150.000 gulden nodig. Dat geld is blijkbaar niet voorradig. Anders zou men al tot een oplossing zijn gekomen. Sponsor Nationale Nederlanden heeft al verklaard niet nog meer geld aan het mannenteam te willen besteden. Het verzekeringsconcern stopt per jaar ruim een miljoen gulden in het volleybal.

Het Nederlands volleybalteam won gisteren in het Nationale Nederlanden-toernooi met 3-1 van een tweede keus van Cuba, maar bondscoach Brokking werd na afloop in Apeldoorn slechts bestookt met vragen over zijn toekomst. Hij zei echter niets te kunnen en mogen zeggen. Brokking heeft de kwestie in handen gegeven van zijn zaakwaarnemer mr. Keje Molenaar, de ex-profvoetballer. “Ik bemoei me er niet mee. Ik word af en toe gebeld”, aldus Brokking. Ook bondsvoorzitter Bert Funk kon geen duidelijkheid verschaffen. “Mijn optie en wens is nog steeds dat Harrie bij het team blijft.”

Dat is uitgesloten. Of er moet een klein wonder gebeuren. Brokking liet gisteravond nogmaals doorschemeren niet met Arie Selinger te willen samenwerken. “Of het woord nu aan mij is? Was het maar waar.” In dat geval zou Brokking voor de door hem voorgestelde constructie - met Joop Alberda, ex-Jong Oranje-coach als extra assistent - kiezen. Brokking heeft Arie Selinger sinds de aankondiging van diens komst als assistent-bondscoach drie weken geleden nog niet gesproken. Die behoefte lijkt er bij de Amsterdammer ook niet te zijn.

Volgens Brokking is het voor hem maar zeker ook voor de ploeg belangrijk dat er voor de vakantie zekerheid over de situatie kan worden gegeven. Na het NN-toernooi dat maandag eindigt zijn de spelers drie weken vrij. “Maar als ze niet weten waaraan ze toe zijn, zullen ze geestelijk moeilijk tot rust kunnen komen”, besefte Brokking. Hij noemde de verstandhouding tussen hem en de spelers momenteel “een beetje aftastig” en “iets afstandelijker”. Hij zegt ook een beklemmende sfeer te voelen tijdens de trainingen.

Wat dat betreft komt het toernooi in Apeldoorn niet erg gelegen. Bovendien kampt Oranje met veel blessures. Van het basisteam dat tijdens het laatste EK speelde zijn alleen spelverdeler Avital Selinger en Martin van der Horst echt fit. Held (problemen met zijn knie) is wel volledig inzetbaar, Teffer (schouder) en Zwerver (knie slechts gedeeltelijk en Benne (knie), Boudrie (voet) en Van Ree (knie) niet. Ook de andere deelnemende teams in Apeldoorn zijn echter lang niet compleet. Gisteren speelde Oranje tegen, zoals Brokking het noemde, “Cuba 3”.

Nederland won dan ook afgetekend en speelde af en toe goed en geconcentreerd. Dat schreef Brokking toe aan het feit dat er zekerheid is over de komst van Arie Selinger. “De spelers hebben gekregen wat ze wilden.” In de vierde set kwam Oranje van een 8-5 achterstand terug tot 14-8 om uiteindelijk met 15-8 te winnen. Dat werd zeer op prijs gesteld door de 2500 toeschouwers in Apeldoorn.

De publieke belangstelling in de Americahal is groter dan ooit. Vorig jaar waren er op de eerste dag 800 kijkers. De enorme toeloop bij dit evenement - in de voorverkoop werden in het totaal al ruim 10.000 kaarten verkocht - komt volgens de organisatie mede door de ontstane commotie rondom de terugkeer van Selinger. Velen willen met eigen ogen de hoofdrolspelers in actie zien. Brokking had gedurende de gehele wedstrijd tv- en fotocamera's op zich gericht. De bondscoach zei toch blij te zijn met het toernooi. “Ik vind het lekker om me op het volleybal te kunnen concentreren.”

Voor steraanvaller Ron Zwerver is het toernooi een goede gelegenheid zijn vrijwel herstelde rechterknie te testen. Hij had voor het laatst tweeëneenhalve maand geleden met het wereldteam in Rome een wedstrijd gespeeld. In Apeldoorn zal Zwerver per duel maar een kort gedeelte spelen. Tegen Cuba was dat eerste set. Hij had een paar zeer goede acties. Daarna nam Zwerver met een ijszak op de knie plaats op de bank. “Er was geen reactie”, oordeelde de tevreden speler na afloop.

    • Hans Klippus