Sovjet-militairen niet schuldig aan coup-doden

MOSKOU, 28 DEC. De militairen die betrokken waren bij de dood van drie demonstranten in Moskou, in augustus tijdens de mislukte staatsgreep, zijn deze week door een officiële onderzoekscommissie van elke schuld vrijgesproken. Dat bericht de Russische krant Izvestia.

“Zij handelden op bevel en zijn niet schuldig”, aldus een van de onderzoekers. “De aanklachten zouden moeten worden gericht tegen hen die het bevel gaven, maar dat is in handen van een andere commissie”, zei onderzoeksrechter Valentina Fokina.

Zij verwees daarmee naar het gerechtelijk vooronderzoek tegen de leiders van de mislukte coup, aan wie hoogverraad ten laste zal worden gelegd, maar wier proces pas op een later tijdstip dit jaar zal beginnen.

De drie dodelijke slachtoffers van de coup, Ilja Krisjevski, Dmitri Komar and Vladimir Oesov, stierven 21 augustus in een confrontatie met pantserwagens nabij het gebouw van het Russische parlement. Postuum werden zij later tot Held van de Sovjet-Unie uitgeroepen, het hoogste eerbewijs in de thans ontbonden Unie.

Volgens Izvestia kwam Komar om nadat hij op een pantservoertuig was geklommen, eraf viel en vervolgens onder de rupsbanden werd vermorzeld. Oezov kwam om door een terugketsend waarschuwingsschot in de lucht vanuit een door de demonstranten belegerd pantservoertuig. Krisjevski werd gedood door een kogel in een handgemeen met soldaten wier voertuig door een molotov-cocktail in brand was geschoten, en die zich na het verlaten van hun voertuig geconfronteerd zagen met een groepje demonstranten die hen de wapens afhandig wilden maken. Het schot was in overeenstemming met de standaardprocedures in het Sovjet-leger voor zo'n geval, aldus Izvestia.

Bij het onderzoek hebben de onderzoekers gebruikgemaakt van videobanden van Sovjet- en buitenlandse televisieploegen in Moskou. Gebleken is bij het onderzoek dat de militairen in kwestie helemaal niet op weg waren naar het Russische parlement, maar daar juist vandaan reden. De soldaten in de voertuigen waren jongens van het platteland, die geen flauw benul hadden van de politieke situatie in de Sovjet-hoofdstad op dat moment. (AP)