Rusland levert gas en olie voor Poolse levensmiddelen

WARSCHAU, 28 DEC. Rusland zal volgend jaar vijf miljoen ton olie en meer dan acht miljard kubieke meter gas leveren aan Polen. In ruil daarvoor zal Polen voedsel, farmaceutische produkten en kolen naar Rusland uitvoeren.

De totale waarde van de handelsovereenkomst beloopt circa 2,8 miljard dollar. Dat heeft directeur Mieczyslaw Ratajewicz van het Poolse departement van buitenlandse handel gisteren verklaard.

“De bevestiging dat we olie en gas uit de Russische Federatie kunnen importeren, is voor ons van het grootste belang”, zei hij. De overeenkomst betreft het minimum aan leveranties die Rusland eerder aan Polen had toegezegd. Alle gas dat Polen invoert, is afkomstig van Rusland. Volgens Ratajewicz kan het akkoord de handel tussen de republieken van de voormalige Sovjet-Unie en Polen verbeteren na een daling van tussen de zestig en de tachtig procent in 1991.

Polen, dat gewoonlijk een overschot boekte op de handelsbalans met de Sovjet-Unie, heeft dit jaar een tekort moeten noteren van ongeveer 800 miljoen dollar. Gebrek aan harde valuta's heeft Moskou gewongen de import flink te verminderen. (Reuter)

Foto: Het distributieprobleem in Rusland ten voeten uit. Terwijl Moskou hongert naar schaarse levensmiddelen als suiker, vlees en olie en eerst sinds 1940 weer op de bon is, vindt deze oude vrouw op de vuilnisbelt van Noginsk, amper een uur rijden van de stad, een zak vol broden (Foto Jeremy Nicholl-Transworld)