Piloot na noodlanding: geholpen door Kerst

STOCKHOLM, 28 DEC. “Toen ik op mijn radarscherm het vliegtuig zag neerstorten was ik was er volledig van overtuigd dat allen zouden omkomen”, vertelde verkeersleider Claes Wesslau van het Stockholmse vliegveld Arlanda. Maar inplaats van een ramp bleek hij gistermorgen getuige te zijn van een "kerstwonder', zoals de Zweedse premier Bildt de geslaagde noodlanding van de tweemotorige MD-80 inmiddels heeft genoemd.

Met 122 passagiers en zeven bemanningsleden aan boord was het toestel van de Scandinavische luchtvaartmaatshappij SAS gistermorgen om twaalf minuten voor negen van Arlanda opgestegen, op weg naar Kopenhagen en met als eindbestemming Warschau. Maar al drie minuten later, op 600 meter hoogte, meldde gezagvoerder Stefan Rasmussen over de radio dat door ijsvorming beide motoren waren uitgevallen. Na een vergeefse poging de aandrijving weer te starten zei de piloot alleen nog: “Wij storten neer”. Daarop werd het radiocontact verbroken en verdween het toestel van de radarschermen in Arlanda.

Rasmussen liet het vliegtuig in een bocht naar rechts glijden en slaagde erin het nog over een stuk bos te loodsen. Hij gebruikte de besneeuwde toppen van de bomen om af te remmen alvorens zijn toestel op een akker neer te zetten. Het vliegtuig gleed zo'n honderd meter door, brak in drieën en de rechtervleugel brak af. Maar het vloog niet in brand.

“Ik deed wat ik heb geleerd en ik denk dat ik een beetje ben geholpen door Kerstmis”, was later het commentaar van de piloot, die volgens Zweedse deskundigen een "huzarenstukje' heeft geleverd. “Misschien een op de honderd piloten krijgt de gelegenheid te tonen wat hij kan in zo'n situatie. Wat dat betreft ben ik best tevreden”, erkende de 44-jarige Rasmussen, die overigens aankondigde dat hij voortaan “een ander leven zal leiden”.

Behalve een in zijn stoel bekneld geraakte man konden alle passagiers het wrak op eigen kracht verlaten. Enkelen spoedden zich naar een woonhuis om telefonisch hulp in te roepen. Een ooggetuige uit een woonhuis vertelde dat de passagiers om het toestel voor de zelf uit hoofdwonden bloedende gezagvoerder applaudiseerden.

Hoe het kon gebeuren dat de twee motoren tegelijk uitvielen is nog onduidelijk. De SAS heeft een onderzoekscommissie ingesteld die de oorzaak van het ongeluk moet ophelderen. Een woordvoerder van de luchtverkeersleiding in Arlanda sprak van een “gecontroleerde noodlanding”. (AP, Reuter)

Foto: In drie stukken ligt het vliegtuig van de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS op een stuk bouwland in de buurt van de Zweedse Stockholm nadat het kort na het opstijgen een noodlanding had moeten maken. Er waren geen dodelijke slachtoffers. (Foto AP)