Murphy tevreden na logisch verlies

APELDOORN, 28 DEC. Cuba is een absolute topper in het mondiale volleybal. Kregen de Nederlandse mannen vrijdag in Apeldoorn een B-keus tegenover zich, de vrouwen werden met een op volle sterkte aanwezige opponent geconfronteerd. Dat leidde op de eerste dag van het vierdaagse toernooi tot de logische nederlaag: 1-3 (16-14 6-15 13-15 6-15).

“Ik ben zeer tevreden”, was de eerste reactie van coach Peter Murphy na het eerste duel van de halve competitie die op maandag wordt afgesloten met een heuse finale. Murphy nuanceerde die uitspraak later. “Ik heb precies kunnen zien waar de wakken zitten. Dat is toch fantastisch?”

De buitenlandse speelsters Henriette Weersing (Ravenna), Cintha Boersma (Rome) en Marjolein de Jong (Münster) maakten gisteren een vermoeide indruk. “We hebben nog een paar dagen om te laten zien wat we kunnen”, hield Murphy in petto. Voor het internationale toernooi in Bremen, waarmee 1992 wordt ingeluid, doet Murphy bij gebrek aan het drietal "buitenlanders' mede een beroep op Jettie Fokkens. De net 16-jarige spelverdeelster van landskampioen Olympus Sneek, afkomstig uit het Groningse Musselkanaal en vaste keuze in Jong Oranje, mag in Duitsland de nodige internationale ervaring opdoen.

Murphy twijfelt overigens nog of hij het door enige afzeggingen inmiddels gedevalueerde toernooi in Bremen wel serieus moet nemen. “Kan ik het maken om daar met een veredelde jeugdploeg heen te gaan?”, vroeg hij zich gisteren af.