Kroatische stad onophoudelijk gebombardeerd

ZAGREB, 28 DEC. De Kroatische stad Karlovac wordt sinds gistermiddag onophoudelijk gebombardeerd door het federale Joegoslavische leger in wat de Kroatische radio de “zwaarste aanval” uit de burgeroorlog noemt.

De inwoners van Karlovac zitten al zes dagen in de schuilkelders. Het federale leger bestookt alle wijken van de stad, aldus radio Zagreb. Het is vooralsnog onduidelijk hoeveel slachtoffers er zijn gevallen. Karlovac ligt ongeveer 50 kilometer ten zuidwesten van Zagreb.

Intussen heeft het door Servië gedomineerde staatspresidium in een brief aan secretaris-generaal Perez de Cuellar van de Verenigde Naties de Europese Gemeenschap er van beschuldigd het uteenvallen van het land te stimuleren. Het staatspresidium riep de Verenigde Naties op een meer actieve rol in de oorlog te spelen.

Een delegatie van de VN voerde gisteren in Osijek overleg met vertegenwoordigers van de Kroatische troepen over de stationering van een VN-vredesmacht in Oost-Slavonië. Voorwaarde blijft echter dat eerst een staakt-het-vuren moet zijn bereikt. Het federale leger nam gisteren verschillende steden onder vuur.

Servische functionarissen maakten gisteren bekend dat zij een extremistische Albanese organisatie in de Servische provincie Kosovo hebben opgerold. Elf vermeende leiders zijn gearresteerd op beschuldiging van het vormen van een gewapende groep en het binnensmokkelen van wapens, aldus een woordvoerder van het Servische ministerie van binnenlandse zaken. Het doel van de organisatie was dat Kosovo uit Joegoslavië zou stappen en zich zou aansluiten bij Albanië. In 1989 trok Servië de autonome status van Kosovo in, waar overwegend Albanezen wonen. Daarop braken rellen uit waarbij de Albanezen uit Kosovo Servië ervan beschuldigden hun hun rechten als nationale minderheid te ontzeggen.

In Belgrado wordt, zo is bekend gemaakt, al gewerkt aan “een nieuw Joegoslavië” als opvolger van de huidige federatie. Volgens Branko Kostic, de vice-voorzitter van het door Servië gedomineerde staatspresidium, zou dat nieuwe Joegoslavië moeten bestaan uit Servië, Montenegro, de Kroatische regio Krajina en "Servisch Bosnië', de door Serviërs bewoonde gebieden in Bosnië die zich onafhankelijk hebben verklaard. (AFP, Reuter)