Kamerlid Van Nieuwenhoven geen voorzitter van de PvdA

ROTTERDAM, 28 DEC. Het Tweede-Kamerlid J. van Nieuwenhoven (PvdA) is niet bereid zich verkiesbaar te stellen als kandidaat voor het voorzitterschap van haar partij. Dat heeft zij gisteren verklaard voor de Vara-radio. Van Nieuwenhoven steunt de duo-kandidatuur van Rottenberg en Vreeman.

Van Nieuwenhoven erkende zich gevleid te hebben gevoeld toen een Amsterdamse PvdA-afdeling haar naar voren had geschoven als kandidaat voor de opvolging van M. Sint, die deze zomer aftrad. Ze besloot desondanks om zich uiteindelijk geen kandidaat te stellen, omdat ze vond dat ze niets toe te voegen had aan de kandidatuur van Rottenberg en Vreeman. “Ik heb niet het gevoel dat ik een betere voorzitter zou zijn dan Felix Rottenberg, die ik vanaf het begin een goede kandidaat heb gevonden”, zei ze. Van Nieuwenhoven onderstreepte verder vertrouwen te hebben in de combinatie Rottenberg-Vreeman, die voor een dubbelkandidatuur hebben gekozen. “Beide heren hebben heel veel dingen in huis waaraan de PvdA een gebrek heeft. Ik zie hen wel zitten.”

Rottenberg en Vreeman werden aanvankelijk beschouwd als de voornaamste tegenstrevers in de strijd om het voorzitterschap van de Partij van de Arbeid. Vorige week maakten zij echter bekend samen te willen werken en samen het voorzitterschap te willen bekleden. Formeel zou Vreeman in die constructie vice-voorzitter worden. De overige kandidaten die na de beslissing van Van Nieuwenhoven overblijven voor het voorzitterschap van de partij zijn I. van Dijk, voorzitter van de Rooie Vrouwen, en B. Suurhoff, voorzitter van de Amsterdamse afdeling De Pijp.