Duitsers kopen van SHV helft van kolenhandel

ROTTERDAM, 28 DEC. Het familiebedrijf SHV (Steenkolen Handels Vereniging) uit Utrecht verkoopt de helft van SSM Coal, één van 's werelds grootste onafhankelijke kolenhandelaren. Koper is het Duitse Rheinbraun, onderdeel van RWE, de grootste energieproducent in Duitsland.

Dit heeft SSM Coal-directeur Ph. Taminiau gisteren bevestigd. Een woordvoerder van SHV sluit niet uit dat het concern SSM Coal op termijn helemaal zal verkopen. Afgelopen voorjaar liet SHV al weten dat het de kolenhandel niet langer als kernactiviteit ziet en dat het SSM Coal daarom bestuurlijk had verzelfstandigd. Volgens Taminiau is de transactie van SHV met Rheinbraun “heel dicht bij een afronding”.

SSM Coal, dat zich enkele jaren geleden evenals het moederconcern SHV uit Zuid-Afrika terugtrok nadat in Nederland enkele Makro-winkels in brand waren gestoken, is opnieuw in Zuid-Afrika actief. “Wij kunnen zo'n belangrijke markt niet laten liggen. Nu het daar politiek zo sterk verandert en nu we zelf zijn verzelfstandigd, hebben we onze oude contacten weer aangehaald”, aldus Taminiau.

SSM Coal heeft een ingrijpende reorganisatie achter de rug. Het bedrijf, dat afgelopen jaar circa 25 miljoen gulden verlies leed, heeft volgens eigen zeggen het personeelsbestand, de kosten en het aantal kantoren met de helft teruggebracht. SSM Coal is nu weer winstgevend, telt 120 werknemers, maakt een omzet van 600 miljoen gulden en verhandelt jaarlijks acht miljoen ton kolen en cokes.

SHV is met een omzet van 15,7 miljard gulden en 40.700 werknemers (1990) een van de grootste familievennootschappen in Nederland. De onderneming onstond in 1896 uit de fusie van een aantal grote kolenhandelsbedrijven. In 1960 was het concern nog voor meer dan de helft van zijn omzet afhankelijk van de handel in kolen. SHV, waarvan de aandelen volledig in handen zijn van de familie Fentener van Vlissingen, legt zich nu vooral toe op de handel in levensmiddelen (onder meer Makro-winkels) en vloeibaar gas.

Rheinbraun produceert bruinkool in Duitsland en gewone kolen in de Verenigde Staten en levert aan elektriciteitsbedrijven en de cementindustrie. Het bedrijf, dat een van de kleinere divisies van RWE vormt, breidt de laatste tijd sterk uit. Vorige maand werd de koop bekend van 50 procent in Du Pont's Consolidation Coal Company, de tweede kolenproducent van de Verenigde Staten. Hiervoor betaalde Rheinbraun volgens Taminiau een miljard dollar. Rheinbraun zou in Nederland twee kleine "huisbrandbedrijfjes' in Amsterdam bezitten die brandstof leveren voor kachels en open haarden.

Dat SHV op dit moment slechts de helft van SSM Coal verkoopt en niet het gehele bedrijf, houdt volgens Taminiau mede verband met de familietraditie. “De negende generatie Fentener van Vlissingen is toch nog met kolen groot gebracht. Ze hebben er verstand van.”

Volgens de woordvoerder van SHV is SSM Coal nooit verzelfstandigd met de vooropgezette bedoeling het bedrijf te verkopen. “We hebben wel gezegd dat we wilden praten met iedereen die in SSM Coal geïnteresseerd is.” Rheinbraun is de enige die langs is gekomen. Hoeveel Rheinbraun voor SSM Coal betaalt, wil SHV niet zeggen.

    • Geert van Asbeck