Bush betaalt weinig lokale belasting

NEW YORK, 28 DEC. President Bush heeft vorig jaar heel weinig belasting betaald aan de autoriteiten van steden en staten waar hij verblijft.

De belastingdruk van George en Barbara Bush, die een inkomen van 552.732 dollar genoten, kwam uit op 29,5 procent, terwijl een Amerikaans gezin met een inkomen van 52.011 dollar een belastingdruk van 37,7 procent kende in 1990. Dat heeft het blad “Money” gepubliceerd op basis van officiële informatie uit het Witte Huis.

Bush heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheden die de wet biedt om zijn inkomen voor het grootste deel op te geven op plaatsen waar de belasting het laagste is. Politici in Washington hoeven geen belasting te betalen, zolang ze elders een huis hebben. Voor zijn verblijf in het Witte Huis is Bush dus geen belasting verschuldigd. Behalve staats- en lokale belastingen moeten Amerikanen nog federale belastingen en sociale premies betalen.

Bush heeft een hotelkamer in Houston in de staat Texas opgegeven als permanente verblijfplaats, waardoor hij nauwelijks belasting betaalt in de staat Maine, waar hij zijn vakantieverblijf heeft. Sinds zijn aantreden in 1989 heeft Bush 14 dagen doorgebracht in Houston en 103 in Kennebunkport, Maine. Volgens de Texaanse wetten mag Bush Houston echter zijn thuis noemen, zolang hij zich voorneemt om daar terug te keren. Bush betaalde in 1990 3.596 dollar aan lokale en staatsbelastingen. Volgens “Money” had iemand met hetzelfde inkomen in Washington 30.000 dollar moeten betalen. (Reuter)