Bonn vraagt om snel begin Wolga-republiek

BONN, 28 DEC. De Duitse staatssecretaris van binnenlandse zaken Horst Waffenschmidt heeft gisteren een beroep op de regering van Rusland gedaan haast te maken met de vorming van een republiek voor de etnische Duitsers in het gebied rond de Wolga.

Waffenschmidt verklaarde dat het tijd wordt dat de Russische president Boris Jeltsin de belofte nakomt die hij tijdens zijn bezoek aan Bonn vorige maand deed om een Wolga-republiek te stichten. “Het grondgebied van de traditionele vestigingsplaats van de Duitsers aan de Wolga moet worden vastgesteld, zodat de opbouw van een republiek kan beginnen”, aldus Waffenschmidt.

Jeltsin kwam in november met de Duitse bondskanselier Helmut Kohl overeen om 3.000 vierkante kilometer te reserveren voor de etnische Duitsers in het zuidelijke Wolga-gebied. Jeltsin bood daarnaast nog 3.000 vierkante kilometer voormalig militair oefenterrein aan.

Etnische Duitsers in de voormalige Sovjet-Unie stichtten in 1924 een eerste Duitse Wolgarepubliek, maar deze werd in 1941 door Stalin ontbonden. De bewoners werden verbannen naar Centraal-Azië, uit angst dat zij zouden collaboreren met de binnenvallende troepen van Hitler.

In het Gemenebest van Onafhankelijke Staten wonen twee miljoen etnische Duitsers, van wie het merendeel afstamt van handwerkslieden en boeren die Catharina de Grote in de achttiende eeuw naar Rusland haalde. De Duitse grondwet geeft iedereen die kan aantonen dat hij Duitse voorouders heeft het recht zich op in Duitsland te vestigen en Bonn wil door aan te dringen op de vorming van een eigen republiek voorkomen dat de Wolga-Duitsers massaal naar de Bondsrepubliek trekken. (Reuter)