Biggen op de bres voor gekleurde kunstenaars

AMSTERDAM, 28 DEC. De gemeente Amsterdam heeft voor veertigduizend gulden een kunstwerk aangekocht, bestaande uit zevenenzeventig gipsen biggen, starend naar een schoolbord, voor de collectie van het Stedelijk Museum. Het gaat om de installatie The Unexpected Return Of Blinky Palermo From The Tropics van de fictieve conceptuele kunstenaar Seymour Likely. Achter die naam gaat een Amsterdams driemanschap schuil, de kunstenaars Ronald Hooft, Ido Vunderink en Aldert Mantje.

Het kunstwerk, dat begin december aan de collectie is toegevoegd, bevindt zich momenteel in Amerika. Het is onderdeel van de door de VS reizende expositie Team Spirit over kunstenaars die in samenwerkingsverband werken, zoals Gilbert & George en Komar & Melamid, van wie ook werk is opgenomen. De zevenenzeventig gipsen biggen zijn door de kunstenaars in evenzoveel tweedehands dynamietkistjes naar de VS verscheept.

Likely levert in zijn werken vaak ironisch commentaar op de kunstwereld. De installatie The Unexpected Return Of Blinky Palermo From The Tropics is daar een voorbeeld van. Volgens een van de Likely's, Ronald Hooft, bevat het werk onder meer kritiek op het feit dat in de moderne kunst gekleurde mensen amper aan bod komen. Blinky Palermo was het pseudoniem van een veelbelovende leerling van de Duitse kunstenaar Joseph Beuys. Hij maakte abstracte schilderijen op metaal. Palermo kwam op raadselachtige wijze om het leven op Sri Lanka. Dat feit vormde voor de Amerikaanse schilder Julian Schnabel aanleiding om een doek te schilderen dat The Unexpected Death Of Blinky Palermo In The Tropics heet. Museumdirecteur Wim Beeren kocht dat werk aan voor het Stedelijk. Seymour Likely refereert met deze biggen-installatie daaraan, maar ook aan het feit dat Blinky Palermo oorspronkelijk het pseudoniem van een Amerikaanse zwarte bokspromotor was.

De zevenenzeventig, voornamelijk zwarte biggen zijn allemaal afgekomen op een lezing over Blinky Palermo. Zij denken dat het om de zwarte bokspromotor gaat, maar het gaat over de Beuys-leerling, zoals een Beuys-achtig schoolbord en vier schilderijtjes aan de wand van bloemen die alleen op Sri Lanka voorkomen, aangeven, aldus Ronald Hooft.

De biggen-installatie is onstaan in 1987, toen Wim Beeren net voor twee ton een groot beeld van een kitschvarken van de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons had aangekocht, en daarmee grote ophef veroorzaakte.

Varkens komen in verscheidene installaties van Likely voor. Op de expositie "Tegendraads' in het Prinsenhof te Delft is tot 26 januari Likely's installatie On Craft te zien, met biggen die op hoge krukken naar abstracte schilderijtjes zitten te kijken. In het onlangs geopende café De Seymour Likely Lounge naast café Scheltema aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam, dat door de kunstenaars is ingericht, zitten drie biggen in een aquarium tussen de goudvissen. Likely heeft in zijn poging om kunst dichter bij de werkelijkheid te brengen ook de sportkleding van het Amsterdamse basketbal-team de Canadians vormgegeven.

De commissie kunstaankopen van Amsterdam zal The Unexpected Return Of Blinky Palermo From The Tropics met andere voor het Stedelijk aangekochte werken in de zomer van 1992 exposeren in museum Fodor in Amsterdam.

    • Paul Steenhuis