Beursvloer onmisbaar

“Tien jaar geleden werd in de VS dezelfde discussie gevoerd als er nu in Amsterdam te beluisteren valt: is er nog wel een toekomst voor de effectenbeurs? In tijden dat de omzetten dalen, komen deze geluiden alijd weer opzetten. Maar de beurs is cyclisch en daarom zal er over vijf jaar nog steeds een effectenbeurs aan het Beursplein staan, en geen modewinkel of een zwembad zoals sommige cynici beweren.

Het fysieke contact, de praatjes en geruchten, het oogcontact tussen de handelaren en hoeklieden-marketmakers, het zijn allemaal belangrijke impulsen voor de handel. Er is echter een aantal partijen dat vindt dat de handel beter functioneert wanneer de beursvloer niet meer bestaat. In Londen dacht men dat ook. Daar is een paar jaar geleden, als gevolg van de "Big Bang', de beursvloer afgeschaft, maar daar hebben ze nu vreselijke spijt van. De vloer als fysieke handelsplaats is gewoon onmisbaar en dat blijkt uit het feit dat zelfs de voorstanders van afschaffing van de beursvloer er ineens allemaal weer zijn wanneer de beurs een moeilijke dag beleeft. Dan willen ze allemaal weer hun graantje meepikken via handel op de vloer.

De discussie over de beeldschermenhandel volgen we op de voet. We zijn van mening dat er een onderzoek naar de haalbaarheid ervan moet komen. In Duitsland nemen we via onze dochteronderneming deel aan de pure beeldschermenhandel van de Deutsche Termin Börse. Maar ik mis daar iets. Dat missen de handelaren van ons die daar zitten ook. Je mist daar het onderlinge contact tusen de handelaren en de veranderingen van het marktbeeld. Dat is niet op te vangen door bij voorbeeld een bandje op de achtergrond af te draaien met ouderwetse beursgeluiden. Beeldschermenhandel zou naar mijn mening alleen iets kunnen zijn voor de meer incourante fondsen. Daar wordt zo weinig in gehandeld dat het te kostbaar is daar veel hoeklieden in te laten opereren. Fondsen daarentegen waar elke dag hoge omzetten worden geboekt, moeten op de "tegels' worden verhandeld.

Het is logisch dat de discussie over beeldschermenhandel bij de Optiebeurs is begonnen. De marges staan daar onder druk waardoor de smeuïgheid er op dit moment een beetje af is. Men zoekt dus naar iets nieuws waardoor men de professionele partijen een zekere meerwaarde kan bieden. Ik denk echter dat de discussie hierover verkeerd wordt gevoerd. Slechts een paar partijen varen wel bij de door Westerterp voorgestelde plannen. Ik denk daarom dat hij niet de brede steun zal krijgen die hij nodig heeft om deze plannen door te drukken. Wanneer onverhoopt men toch "screen-based' gaat handelen zijn wij in staat ons snel aan te passen aan de veranderende handelstechnieken.

Ik geloof niet dat Amsterdam zich nog langer moet profileren als Europees financieel centrum. Daar zijn we te kleinschalig voor. Andere steden verdienen dit predikaat eerder. Maar we kunnen een behoorlijke rol meespelen in het geheel omdat we in Amsterdam immmers de beschikking hebben over een van de beste clearing- en settlement-systemen ter wereld. In de meest hectische markten heeft dit systeem zich al een paar keer bewezen.

De structuur van de Amsterdamse effectenbeurs moet binnen afzienbare tijd echt veranderen. Hoewel de bestuurders bekwame mensen zijn, het systeem goed is, ontbreekt het te vaak aan besluitvaardigheid. Naar mijn inschatting zullen er over drie jaar van de huidige vijftien hoekmansbedrijven nog slechts vijf over zijn. De beurs zou daar nu al op moeten inspelen. De totale kosten van het apparaat zijn ook schrikbarend hoog. Van belang is dat er veel efficiënter gewerkt moet gaan worden om zo de kosten structureel te verlagen. Mogelijk dat de grootste kostenpost van de beurs, het personeel, extra aandacht kan krijgen.

1991 is een zwaar jaar geweest voor de beurs. Het was stil, heel stil. We zullen hard moeten gaan werken om het geschonden vertrouwen van de particuliere beleggers terug te winnen. Een belangrijk onderdeel daarvan zou het doorzichtelijker maken van de handel kunnen zijn. Wanneer beleggers de omzetten direct zien, vergroot dat het vertrouwen. Wanneer de band tussen de particuliere belegger en de beurs inniger wordt, kan dat op den duur meer volume creëren, en dat is wat de hoekmannen- marketmakers nodig hebben. Ook institutionele beleggers moeten weten dat ze in Amsterdam altijd terecht kunnen. In het verleden hebben we aangetoond dat zelfs onder de meest extreme omstandigheden de handel in Amsterdam altijd doorging. Dat is een pluspunt waarmee je reclame moet maken.

Helaas hebben de recente financiële schandalen de beurs geen goed gedaan. De handelaren op de vloer mopperen wel eens dat de handel steeds professioneler wordt, terwijl het management van de beursgenoteerde ondernemingen steeds amateuristischer schijnt te worden. Bij te veel bedrijven wordt de situatie, als het wat minder gaat, nog even aangekeken. Dat is niet juist. Je moet meteen ingrijpen als je denkt dat het verkeerd gaat. Ondernemers moeten tijdig veranderingen aanbrengen, hoewel ik weet dat het nemen van onaangename maatregelen het moeilijkste is wat een manager moet doen. Maar als je het nalaat, breng je je bedrijf in een zeer gevaarlijke situatie.''

    • Opgetekend Door Max Christern
    • Directievoorzitter van van der Moolen Holding
    • H. Kroon