Zakenvrouw minister van handel in VS

WASHINGTON, 27 DEC. De Amerikaanse president, George Bush, heeft gisteren bekendgemaakt de Republikeinse politiek activiste en zakenvrouw Barbara Franklin te willen benoemen tot minister van handel.

Bush noemde Franklin op de persconferentie “een leidende figuur en een voorbeeld voor vrouwen in de zakenwereld.” Bush zei dat Franklin dezelfde prioriteiten had als hij, namelijk “banen en economische groei”.

Als de Senaat met de benoeming akkoord gaat, zal Franklin de huidige minister Robert Mosbacher opvolgen. Vanaf 15 januari neemt Mosbacher de leiding op zich van de herverkiezingscampagne van president Bush.

“Ik voel me zeer vereerd, zozeer zelfs, dat woorden me bijna tekort schieten”, reageerde Franklin. “Ik ben verrukt dat ik lid mag worden van uw team, en ik voel me speciaal vereerd dat ik mijn goede vriend Robert Mosbacher mag vervangen.”

Franklin heeft haar eigen management-adviesbureau en is commissaris bij verschillende grote bedrijven als Dow Chemical, Black & Decker en het elektronicaconcern Westinghouse. In de zeventiger jaren had zij zitting in een regeringscommissie voor consumentenbescherming, waarin zij was benoemd door president Richard Nixon.

Franklin was één van de eerste vrouwen die een "Masters'-graad haalde aan de beroemde Harvard Business School. Vorige maand fungeerde zij als mede-voorzitter van een geldinzamelings-diner voor de verkiezingscampagne van president Bush. De opbrengst daarvan bedroeg ruim één miljoen dollar. Ze is de derde vrouw in de hiudige Amerikaanse regering. (AP, UPI)