Schaatsster Zijlstra verbetert persoonlijk record op 5 kilometer

INZELL, 27 DEC. Schaatsster Carla Zijlstra heeft gisteren in het Zuidduitse Inzell haar persoonlijke record op de vijf kilometer verbeterd. De 22-jarige Groningse realiseerde een tijd van 7.46,43. Lia van Schie bleef iets meer dan een seconde bij haar achter.

Zijlstra en Van Schie, beiden zeker van deelneming aan de Olympische Spelen, hadden van bondscoach Arie Koops de opdracht ontvangen een vlak schema te rijden en zeker niet tot het uiterste te gaan. Rondetijden van minder dan 37 seconden waren taboe. Het tweetal hield zich gisteren bij de gedevalueerde kerstwedstrijden keurig aan die opdracht.

De beste tijd van Zijlstra dateerde van 8 maart, toen zij bij de Universiade in Sapporo 7.54,42 reed. Yvonne van Gennip gaf, alléén schaatsend bij sneeuw en wind, een kleine twintig seconden op de concurrenten toe. Voor Zijlstra en Van Gennip was het de tweede vijf kilometer van het seizoen. In Haarlem noteerde Van Gennip begin deze maand 7.58,50.

De wedstrijden in Inzell hadden nauwelijks een internationaal karakter. De Chinese sprintsters en de net gearriveerde Duitse Olympische selectie beperkten zich tot trainingen. Van de Nederlandse kernploegen (sprint en vrouwen allround) kwamen Sandra Voetelink, Christine Aaftink en Arie Loef tot goede prestaties. Voetelink, Olympisch kandidate, won de 1500 meter in 2.10,25. Op de 500 meter eindigde de Noordhollandse in 41,84 als tweede achter Olympisch deelneemster Aaftink (41,44). Aaftink nam in 1.25,55 ook de kilometer voor haar rekening.

Arie Loef, genomineerd voor Albertville, zegevierde op de sprintafstanden in 38,49 en 1.17,82. Op het kortste onderdeel bleef hij Gerard van Velde, aanvoerder van de nationale seizoenranglijst (37,42), een halve seconde voor. De omstandigheden waren de laatste dagen in Inzell lang niet ideaal. Regen en sneeuw hinderden de kernploegen. “Toch hebben we ons hele programma kunnen afwerken”, liet vrouwencoach Arie Koops weten. “Met het oog op de afstandskampioenschappen zou het onverstandig zijn hier te veel te doen.” Koops zag vorige week zijn pupil Jolanda Grimbergen voortijdig en oververmoeid het trainingskamp verlaten. Deze week wordt de nationale allroundkampioene onderzocht door KNSB-arts Frank Nusse.

In het Italiaanse Collalbo bleek dat Leo Visser steeds beter in vorm komt. De ex-wereldkampioen was bij trainingswedstrijden de beste man van de allroundselectie van coach Ab Krook. Visser won op de open baan de 500 meter in 39,5 seconden. Op de 1500 meter triomfeerde hij in 1.56,58. Hij liet onder meer Rintje Ritsma (1.57,99) royaal achter zich. Piloot Visser is momenteel vrijgesteld van intercontinentale vluchten, hetgeen zijn prestaties duidelijk ten goede komt.

Op de vijf kilometer won Falko Zandstra in 7.05,61. Bart Veldkamp, niet geheel fit, liet verstek gaan. Ben van der Burg heeft nog altijd last van zijn slepende heupblessure. Hij startte in Collalbo op de 1500 meter, maar kwam uit op een matige tijd: 1.58,76.

De kernploegen in Inzell sluiten het trainingskamp zaterdag af met sprintwedstrijden. Daarna keren zij terug naar Nederland om het Olympisch jaar te beginnen met de Nederlandse afstandskampioenschappen in Heerenveen.