RODE KOOL MET PEERTJES

Een heerlijk winters koolschoteltje, waar nauwelijks naar hoeft worden omgekeken.

Benodigd voor 2-3 personen:

500 gram rode kool, in dunne sliertjes

100 gram uien, in dunne ringen

500 gram stoofpeertjes, geschild

2 blaadjes laurier

4 kruidnagelen

1 eetlepel gedroogde tijm

2 deciliter rode wijn

1-2 deciliter ciderazijn

4 eetlepels rietsuiker

Snijd de peertjes elk in 8 partjes en verwijder het klokhuis. Neem een vuurvaste schaal en vul deze in lagen met kool, ui, kruiderijen, suiker en peertjes. Giet de wijn en de azijn erbij en dek de schaal goed af met aluminiumfolie. Laat de schotel in een voorverwarmde oven (200 graden celcius) een goed uur stoven, temper de oven tot 180 graden celsius en stoof het geheel nog 2 - 2 1-2 uur. Controleer nu en dan of er nog voldoende stoofvocht is. Hoe langer kool en peertjes stoven, hoe smeuïger en smaakrijker de kool. Serveer hierbij wild, gegrillde kalfslever, gebakken bloedworst of gekruide varkensworstjes. De worstjes kunnen heel goed meegestoofd worden de laatste 45 minuten.

    • Florine Boucher