Radicale moslims winnen in Algerije

ALGIERS, 27 DEC. Na een uitzonderlijk slome verkiezingscampagne tussen in totaal 5.712 kandidaten en een zeer geringe deelname van de 13,3 miljoen kiezers (slechts 58,55 procent van hen heeft gestemd) hebben de eerste vrije parlementsverkiezingen in de geschiedenis van Algerije een grote overwinning opgeleverd voor de radicale moslim-fundamentalisten van het Front van de Islamitische Redding (FIS).

Het staat nu al vast dat van de bijna vijftig partijen die aan deze eerste verkiezingsronde deelnamen, slechts twee partijen - naast het FIS - in de tweede ronde op 16 januari nog enige kans maken: de voormalige eenheidspartij FLN en de liberaal-socialistische partij van de Berbers, het Front van de Socialistische Krachten (FFS) onder leiding van de vroegere vrijheidsstrijder Aït Ahmed.

De algemene indruk is dat de einduitslag niet voor het vrijdagsgebed - omstreeks half twee vanmiddag - bekend zou worden gemaakt. Want dan zijn er erg veel mensen op de been die gemakkelijk tot “spontane uitbarstingen” van vreugde of verdriet kunnen worden verleid. Maar vannacht gaven de leiders van het FLN, onder wie de voormalige premier Hamrouche, al toe dat het FIS op een nieuwe overwinning afstevent - net als bij de gemeenteraadsverkiezingen van juni vorig jaar - ten koste van hun eigen partij. In de vroege ochtenduren maakte het FIS bekend in 167 van de 206 kiesdistricten waar de uitslagen bekend waren, een absolute meerderheid te hebben veroverd. Het totale aantal kiesdistricten (ofwel zetels in het nieuwe parlement) is 430. Het FIS moet dus 216 parlementszetels binnenhalen om de pas ingevoerde democratie die het zo verfoeit, om zeep te helpen.

    • Michael Stein