Noord-Korea: inspectie mag

SEOUL, 27 DEC. Noord-Korea heeft gisteren voor het eerst toegezegd dat het internationale inspectie zal toestaan van zijn nucleaire installaties. De verrassende aankondiging werd gedaan tijdens het vredesoverleg tussen Noord- en Zuid-Korea in Seoul. Twee weken geleden sloten de twee landen een vredesakkoord zonder de nucleaire kwestie te regelen.

De Noordkoreaanse delegatie zei gisteren ook dat het niet bezig is met de verrijking van uranium, een signaal dat er op moet duiden dat het land geen kernwapens ontwikkelt. Buitenlandse kernfysici menen niettemin dat Noord-Korea binnen enkele jaren een kernbom kan maken. Zuid-Korea, dat vorige week bij monde van president Roh Tae Woo zei geen kernwapens meer op zijn grondgebied te hebben, heeft de toezegging van Pyongyang “een zeer positieve ontwikkeling” genoemd, maar waarnemers in Seoul wijzen er op dat Noord-Korea in het verleden zijn toezeggingen herhaaldelijk niet is nagekomen. (AFP, AP)