Nieuw record Wall Street inspiratie voor Beursplein

AMSTERDAM, 27 DEC. Het bijna verlaten Beursplein liet zich vandaag inspireren door de recordniveaus van Wall Street. De kerstrally in de Verenigde Staten kreeg op de Amsterdamse effectenbeurs een waardig vervolg. De aandelenkoersen schoten bijna 1,5 procent omhoog.

AMSTERDAM Beurshandelaren spreken met genoegen van een door hen voorspelde "eindejaarsrally'. Nu de laatste professionele partijen hun boeken sluiten en beleggers en handelaren hun posties afdekken, schieten de aandelenkoersen omhoog. De EOE-index, die afgelopen dinsdag al een winst van 2,88 punten boekte op een slot van 272,75 punten, noteerde om 13.00 uur 3,39 punten hoger.

Toch bleven de omzetten vandaag zeer beperkt. “Ik had gehoopt op wat kopers voor het nieuwe jaar, maar het blijft doodstil hier”, mopperde een handelaar vanmorgen. Veel beleggers hadden vandaag een extra vrije dag opgenomen en hielden zich om die reden afzijdig. Omdat ook veel handelaren en hoekmannen kerstvakanties vieren, bleef het vallen van een speld op de beursvloer vandaag voor de meeste aanwezigen niet onopgemerkt.

De internationals werden weliswaar meegezogen in de euforische rally-stemming, maar zagen tegelijkertijd hun koerswinst beperkt door de zwakke dollar. De Amerikaanse munt zou afgelopen dinsdag, zo meenden valuta-analisten, zijn diepste punt bereikt hebben en langzaam weer gaan stijgen. Maar de afgelopen dagen bewees de dollar nog verder te kunnen dalen. Sinds 11 december is de Amerikaanse munt inmiddels een dubbeltje gedaald. Omstreeks het middaguur noteerde de dollar 1,7050 gulden nadat eerder vanmorgen 1,69 was genoteerd.

Koninklijke Olie lijdt nog steeds onder de zwakke dollar. De Olies konden vandaag daardoor maar minimaal profiteren van de koersrally. Koninklijke noteerde drie dubbeltjes winst op 142 gulden. Unilever tikte wel flink aan. Dinsdag was het voedings- en levensmiddelenfonds al 2,10 gulden hoger gesloten op 171,50 gulden. Vandaag kwam er nog eens 2,10 gulden bij. “Met een beetje geluk gaat Unilever nog even een hoogste jaarkoers neerzetten deze dagen”, merkte een hoekman op. Unilever bereikte eerder deze maand, op 16 december, een voorlopig hoogste koers op 175,40 gulden.

Philips steeg twee kwartjes nadat het dinsdag al twee dubbeltjes had gewonnen. Onder de grootste stijgers vielen vooral DAF en Fokker op. DAF opende sterk met 1,10 gulden winst op 23,30 gulden. In de loop van de morgen viel onder druk van winstnemingen een deel van de winst weg. Aan het begin van de middag noteerde DAF nog twee kwartjes winst. Ook Fokker moest aan het eind van de morgen wat van de eerdere winst afstaan. Omstreeks het middaguur noteerde Fokker zes dubbeltjes hoger op 29,60 gulden.

Begemann, het conglomeraat van Joep van den Nieuwenhuyzen, schoot vandaag verder omhoog. Afgelopen dinsdag werd het fonds de grote winnar met 12,50 gulden koerswinst bij een slot van 127 gulden. Vandaag kwamen er nog eens drie gulden bij. Begemann heeft de overnamestrijd om Grasso moeten opgeven en zal zijn aandeel in Grasso voor 102,50 gulden per aandeel aan het Duitse GEA verkopen. Grasso bleef vandaag tegen het middaguur liggen op het logische niveau van 102,50 gulden.

De enige fondsen die niet konden aanklampen bij de al voor Kerstmis ingezette rally waren de toch al zo geplaagde automatiseringsfondsen. HCS was een stuiver lager op 1,15 gulden en Volmac was onveranderd op 23,60 gulden.

NEW YORK Wall Street zette de kerstrally gisteren onverminderd voort. Het Dow Jones-industrieel gemiddelde bereikte een nieuw hoogste niveau aller tijden op 3.090,56 punten. Uiteindelijk sloot het gemiddelde op een winst van ruim 31,98 punten op 3.082,96 punten. Analisten noemen een verlate maar hevige reactie op de onverwacht hoge discontoverlaging van vorige week als voornaamste oorzaak voor de koerswinsten.

LONDEN De beurs van Londen haakte vanmorgen ook weer eens aan bij het sterke Wall Street. De aandelenkoersen schoten kort na de opening flink omhoog al bleven de omzetten beperkt. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 39 punten lager sloot op 2.384,4 punten, noteerde omstreeks het middaguur 40,5 punten hoger.

FRANKFURT Ook Frankfurt liet zich vandaag inspireren door het nieuwe recordniveau op Wall Street. Over de hele breedte schoten de koersen omhoog. De omzetten kwamen niet boven het december-gemiddelde uit. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 3,57 punten hoger sloot op 1.539,62 punten, noteerde omstreeks het middaguur 25,90 punten hoger.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio kon als enige grote beurs ter wereld niet profiteren van de recordniveaus op Wall Street. De aandelenkoersen sloten lager bij dunne handel. Winstnemingen drukten de prijzen. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot vanmorgen 117,75 punten lager op 22.437,32 punten.