Leider Manchester United op schot

LONDEN, 27 DEC. Manchester United heeft in de hoogste klas van de Engelse voetbalcompetitie naaste concurrent Leeds, drie dagen voor de onderlinge tweestrijd, een duidelijke waarschuwing gegeven. De huidige leider van de league versloeg Oldham gisteren uit met 6-3. Leeds speelde gelijk tegen Southampton: 3-3.

De Schotse international Brian McClair en de voormalige Oldham-verdediger Denis Irwin droegen met ieder twee doelpunten fiks bij aan de overtuigende zege van de Mancunians. United leidde bij rust comfortabel met 2-0 door toedoen van Irwin en Andrej Kantsjelskis.

Na de rust kwam de thuisclub binnen tien minuten op gelijke hoogte dank zij treffers van Graeme Sharp en Mike Milligan, maar United nam toch weer afstand door McClair (2) en Irwin. In de slotfase scoorde Bernard nogmaals voor Oldham. De laatste treffer kwam op naam van Ryan Giggs, de ontdekking van het seizoen bij Manchester.

Voor de topper in en tegen Leeds kan manager Alex Ferguson zondag geen beroep doen op Bryan Robson. De aanvoerder kreeg in Oldham weer last van een kuitblessure. Hij is voor twee of drie weken uitgeschakeld. Leeds, dat evenveel punten bezat als United maar daar twee wedstrijden meer voor nodig had, gaf de winst één minuut voor tijd uit handen. De titelkandidaat leidde net als Manchester United halverwege met 2-0. Steve Hodge scoorde binnen drie minuten tweemaal. Met nog ruim een kwartier te gaan en een stand van 3-1 in het voordeel van Leeds kreeg Southampton ineens de geest. Shearer zorgde in de 79ste minuut voor de aansluiting, Dowie op de valreep voor het gelijke spel.

Mede-degradatiekandidaat Luton won van de regerende landskampioen Arsenal: 1-0. Nottingham Forest werd drie punten rijker bij Tottenham (2-1) en raakte Nigel Clough, de zoon van manager Brian, voortijdig kwijt. Clough junior werd zeven minuten voor tijd uit het veld gestuurd na een wilde aanslag op Paul Stewart.