Leger Indonesië erkent rapport Oost-Timor

JAKARTA, 27 DEC. Het Indonesische leger heeft vandaag de conclusies onderschreven van een onderzoek naar de schietpartij van 12 november in de Oosttimorese hoofdstad Dili en toegegeven dat er geen 19 doden zijn gevallen, maar zeker 50.

Een officiële onderzoekscommissie van de Indonesische regering, onder leiding van rechter Djaelani, kwam gisteren na een onderzoek van twee weken met een rapport waarin staat dat het leger op 12 november overdreven reageerde op een anti-Indonesische demonstratie van naar schatting 3.500 Oosttimorezen. Hoewel de commissie tot de conclusie is gekomen dat de militairen werden geprovoceerd - twee militairen waren voorafgaande aan de schietpartij door aanvallen van betogers gewond geraakt - ging de reactie van een deel van de veiligheidstroepen “veel verder dan nodig was, waardoor er vele slachtoffers vielen”.

Op grond van gesprekken met ooggetuigen, met de autoriteiten en met diverse instellingen in Oost-Timor zegt de commissie Djaelani “sterke aanwijzingen” te hebben dat het dodental rondom de 50 ligt en dat meer dan 90 mensen werden gewond.

Onafhankelijke waarnemers hebben steeds gezegd dat meer dan 100 mensen, mogelijk 180, bij de schietpartij werden gedood. Het leger hield tot nu toe vast aan een dodental van 19, maar legerwoordvoerder brigade-generaal Nurhadi Purwasoputro zei gisteren in een reactie op het rapport “geen twijfels” te hebben over de conclusies.

De bevindingen van Djaelani hebben buiten Indonesië tot verbazing geleid, nadat de commissie eerder, nog tijdens het onderzoek, had gezegd geen bewijzen te hebben voor een hoger dodental dan 19. Critici van de Indonesische regering zeiden daarom niet te verwachten dat de commissie zich onafhankelijk genoeg zou opstellen. De Amerikaanse regering sprak gisteren in een reactie op het onderzoek van “een serieuze en verantwoordelijke aanpak”. (AP, AFP, Reuter)

Minister Van den Broek (buitenlandse zaken) wil nog niet reageren op het rapport Djaelani. Volgens een woordvoerder moeten de bevindingen eerst worden bestudeerd. De fracties van CDA, PvdA en VVD in de Tweede Kamer vinden dat de Verenigde Naties in een vervolgonderzoek moeten nagaan of Indonesische militairen bewust hebben geschoten op de demonstranten in Dili. In afwachting daarvan hoeven volgens de drie partijen geen verdere sancties tegen Jakarta worden getroffen.