Identificatie lijk gijzelaar VS in Beiroet

BEIROET, 27 DEC. De Libanese autoriteiten hebben vandaag een stoffelijk overschot geïdentifi- ceerd als dat van de Amerikaanse gijzelaar William Buckley.

Een anonieme man had eerder de politie opgebeld en gezegd dat hij namens de Islamitische Jihad sprak. Het lijk van “de Amerikaanse spion Buckley” was achtergelaten in een buitenwijk van Beiroet, zo zei hij. “Wij hebben onze belofte aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties gehouden. Nu is het aan hem, onze broeders in Israel vrij te krijgen”, aldus de man.

In het ziekenhuis van de Amerikaanse Universiteit werden de stoffelijke resten door een Libanese anatoom-patholoog, Ahmad Harati, geïdentifeerd aan de hand van het gebit. “Het is Buckley. Het lichaam is een vrijwel vergaan skelet”, aldus Harati.

Buckley, die hoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA in Beiroet was, werd op 16 maart 1984 ontvoerd. Een jaar later lieten zijn ontvoerders weten dat ze hem hadden gedood om een Israelische luchtaanval op het hoofdkwartier van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO in Tunis te wreken.

Intussen zit er nog geen schot in de zaak van de twee laatste Westerse gijzelaars in Libanon, de Duitsers Heinrich Strübig en Thomas Kemptner. Hun ontvoerders, de "Strijders voor Vrijheid', gaven gisteren een videoband vrij waarop te zien is hoe de twee gevangenen kerst vieren. In een bijgevoegde verklaring heeft de organisatie haar eis herhaald voor de vrijlating van twee shi'itische broers, die in Duitsland gevangen zitten wegens vliegtuigkaping en moord. (AP, Reuter)