Gorbatsjov ontvreemd uit museum Madame Tussaud

AMSTERDAM, 27 DEC. Het wassen beeld van Michael Gorbatsjov is gisteren, een dag na het aftreden van de Sovjet-president, spoorloos verdwenen uit het museum Madame Tussaud in Amsterdam.

Gorbatsjov is vermoedelijk tussen elf uur 's morgens en één uur 's middags gestolen. Bij de opening van het museum stond de staatsman nog gewoon op zijn plaats, twee uur later constateerde een suppoost de diefstal. Het beeld, dat 40.000 gulden kost, was licht genoeg om door één persoon te worden vervoerd.

Gorbatsjov is vermoedelijk het museum uitgesmokkeld via een nooduitgang die uitkomt op de Kalverstraat. Dat gebeurde op klaarlichte dag, maar tot nu toe heeft zich nog geen getuige gemeld. Een politiewoordvoerder zei vanmorgen niet te geloven dat de diefstal een publiciteitsstunt van het museum is.

Vorige week vrijdag nodigde Madame Tussaud de pers uit voor de overplaatsing van Gorbatsjov naar de "Koepel der Bekenden'. Daar bevinden zich overleden en uitgerangeerde beroemdheden als Thatcher, Gandhi en Lenin. Op het moment van de diefstal stond de voormalige president echter weer op zijn oude plaats in de "televisiekamer', bij actuele grootheden als Bush, Kohl, Mitterrand en Gerard Joling. Volgens adjunct-directeur H. Francken moest het museum de echte verhuizing uitstellen tot de nieuwe sokkel voor Gorbatsjov gereed was.