Een hoefijzer boven de deur

De verschijning van de duivel is niet gebonden aan jaargetijden maar het is mogelijk dat we in de donkere, koude seizoenen wat meer te vrezen hebben - en in die periode ook minder weerstand hebben.

Juist dan slaat hij toe, dat is bekend. Wordt er in deze tijd van het jaar 's nachts op de deur geklopt, vraag dan altijd eerst wie het is want het zou Hem kunnen zijn.

Tegenmaatregelen in en om het huis kunnen nooit kwaad. Veelal zijn het beproefde methoden die al eeuwenlang meegaan en doorgegeven zijn van generatie op generatie. Boven uw voordeur kan het beste een hoefijzer hangen, uiteraard met de opening naar boven ("anders loopt het geluk eruit'). Als de dreiging van de Boze acuut is, raden de handboeken aan het hoefijzer eerst roodgloeiend te smeden. Mocht er nog aanleiding zijn tot misverstand van de kant van de duivel, dan bevestige men ook nog een hoefijzer aan het ledikant. Mooi meegenomen is dat dat laatste ook nachtmerries buiten de deur houdt.

Kennelijk probeert de duivel meestal via de voordeur uw woning te betreden want daar moeten volgens de bronnen steeds de voorzorgen beginnen. Naast of aan het hoefijzer hangen we tevens strengen knoflook en wellicht ook nog takken van de lijsterbes. Dat dit alles effectief is, hoeft geen betoog maar men kan niet voorzichtig genoeg zijn. Knoflook en lijsterbes kunnen ook in de woning worden gehangen en om de hals worden gedragen. Het is ook raadzaam om een halssnoer met een tand, een stukje rood textiel of wol en een hazelnoot, samengehouden door rood draad, om te hangen. Als u nog een plaatsje kunt vinden voor een amulet van hout, been of ivoor in de vorm van een linkerhand, gebald tot een vuist maar met de wijsvinger en pink uitgestoken, is dat heel nuttig.

Aan magische vierkanten, bestaande uit woorden die horizontaal, verticaal en omgekeerd zijn te lezen, worden geheimzinnige krachten toegeschreven. Er zijn er die bij de liefde helpen maar er zijn er ook die tegen het kwaad werken.

sator

arepo

tenet

opera

rotas

Een dergelijk vierkant kan men rond de nek hangen of aan de muur hangen.

Voorts helpen in huis alle sterk geurende kruiden, waarvan met name kunnen worden genoemd: valeriaan, dille, kamille, rozemarijn. Tussen 15 augustus (Maria Hemelvaart) en 8 september (Maria Geboorte) geplukte maagdenpalm biedt uitstekende bescherming tegen de duivel, die ook nog iets tegen zout schijnt te hebben.

Het gedrag en de kleding in het dagelijks leven zijn ook aan voorschriften gebonden. Als men 's nachts de talloze halssnoeren aflegt is het goed om wat vlechten in het haar te leggen. Gevlochten onderdelen van kleren en juwelen met een verstrengeld patroon zijn eveneens kwaadwerend.

Als men 's nachts water drinkt, eerst drie keer in het glas blazen. De duivel mocht zich immers eens in het glas verscholen houden! Bij het gapen de hand voor de mond anders kan de duivel in muggengedaante naar binnen vliegen. Het is belangrijk dat iemand in de omgeving gezondheid! roept na het niezen, een gedrag dat duivelse krachten oproept.

Mocht u door nalatigheid of pech toch in handen van de duivel geraken, dan wel in een zwak moment een verbond met hem sluiten, dan kan dit onaangedaan worden gemaakt door u zeven jaren niet te wassen en te kammen.

Denk erom: vingers gekruist!

    • Lucas Ligtenberg