Damrak volgt stijging op Wall Street

AMSTERDAM, 27 DEC. De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs lieten zich vanmorgen weer voorttrekken door de recordniveaus op Wall Street. Het Dow Jones-gemiddelde bereikte gisteren een hoogste niveau aller tijden op 3.090,56 punten. De koersen op het Beursplein schoten vanmorgen uit de startblokken met ruim anderhalf procent winst.

Beurshandelaren in Amsterdam meldden dat de "eindejaarsrally', die afgelopen dinsdag werd ingezet, vandaag is voortgezet. Deze week sluiten de laatste institutionele beleggers hun boeken en dekken handelaren hun "short'-posities af. De daardoor ontstane koopgolf wordt versterkt door de euforie op Wall Street. Bovendien stappen veel kleinere beleggers op dit moment in de stijgende markt waardoor de vraag nog verder groeit en de koersen verder oplopen.

In de VS schrijven analisten de flinke koerswinsten op Wall Street voor het grootste deel toe aan de onverwacht grote verlaging van het disconto. Vorige week vrijdag besloot de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, het disconto met een procentpunt te verlagen tot 3,5 procent.

De Europese beurzen lieten zich vandaag zonder uitzondering inspireren door de stemming op Wall Street, al bleven de omzetten in de meeste gevallen laag. In Londen schoten de aandelenkoersen bijna twee procent omhoog. In Frankfurt steeg het Dax-koersgemiddelde ruim 1,5 procent. De beurs van Tokio trok zich niets van Wall Street aan en sloot lager.