Bondscoach badminton dreigt op te stappen

UTRECHT, 27 DEC. Martijn van Dooremalen, bondscoach van de Nederlandse Badminton Bond (NBB), heeft zijn lot verbonden aan het Topsportplan dat hij onlangs lanceerde. Indien zijn voorstellen tijdens de buitengewone ledenvergadering op 11 januari niet worden aangenomen, stapt de technische bewindvoerder na de Olympische Spelen in Barcelona op.

Van Dooremalen maakte dat voornemen gisteren bekend bij de finale van de Wintermasters in Utrecht. Het contract van Van Dooremalen met de NBB loopt eind augustus 1992. Hij is als bondscoach aan zijn zevende seizoen bezig. Voor het Topsportplan is meer financiële armslag een vereiste. Van Dooremalen wil op jaarbasis 2,5 ton extra voor de ontwikkeling en begeleiding van de toppers en talenten. Dat geld moet via een contributieverhoging van vijf gulden per lid binnenkomen. De districten kunnen op 11 januari deze lastenverzwaring tegenhouden.

Van Dooremalen is de mening toegedaan dan topbadminton, zeker nu het Nederlandse talent zich overal in de wereld steeds beter kan meten, niet afhankelijk mag zijn van “hap-snap-beleid” en toevalligheden. “Het gaat goed, maar alleen door de inzet van enkelen. Het wordt hoog tijd dat de NBB als een bond van 100.000 leden structureel iets aan topsport gaat doen”, zei Van Dooremalen.

De bondscoach kwam tweede kerstdag niet met zijn dreigement om de afgevaardigden de duimschroeven aan te draaien. “Ik heb al met vertegenwoordigers uit zeven van de negen districten gesproken en ik heb overal geluiden gehoord dat ze verder willen met topsport. Waar misschien tegenaan wordt gehikt, is het financiële kaartje dat eraan hangt”, verduidelijk Van Dooremalen.

Voor de topsport is momenteel een kleine drie ton beschikbaar. Van Dooremalen wil dat, om na de Olympische Spelen van Barcelona op de in zijn ogen enige juiste weg door te kunnen gaan, bijna verdubbelen. Van dat geld wil hij de nationale training opvoeren, zorgen voor goede steunpunten in het land en het jeugdbeleid verbeteren.