ABN Amro begint zelf in levensverzekeringen

ROTTERDAM, 27 DEC. ABN Amro, de grootste bank van Nederland, wil medio volgend jaar een eigen bedrijf beginnen voor de verkoop van levensverzekeringen. Dat heeft een woordvoerder van de bank desgevraagd bevestigd.

De keuze voor de opbouw van een eigen "levenbedrijf' maakt een einde aan speculaties over een mogelijke fusie met verzekeraar Aegon. ABN Amro is de enige grote bank in Nederland zonder binding met een grote verzekeraar, Aegon is de enige grote assuradeur die geen pact heeft gesloten met een bank.

NMB Postbank ging vorig jaar samen met 's lands grootste verzekeraar, Nationale-Nederlanden, in de Internationale Nederlanden Groep. De coöperatieve Rabobank heeft een verbond gesloten met de coöperatieve verzekeraars Interpolis en Avero-Centraal Beheer, de Utrechtse spaarbankgroep VSB doet zaken met verzekeraar Amev in dezelfde stad.

Vorig jaar koos ABN Amro ook al voor de opbouw van een eigen dochterbedrijf in schadeverzekeringen, ABN Amro Risco. Volgens bestuurslid M.J. Drabbe werden de polissen aanvankelijk aan kleine en middelgrote ondernemingen gesleten, maar zijn inmiddels ook verzekeringen verkocht aan grote ondernemingen.

Het levensverzekeringsbedrijf zal zich, net als de "schadedochter', beperken tot de verkoop van standaardprodukten aan eigen klanten, aldus Drabbe. Vermoedelijk zullen de eerste levensverzekeringen bestaan uit risicoverzekeringen gekoppeld aan spaarprodukten als spaarhypotheken en lijfrentepolisssen.

ABN Amro wil zijn verzekeringen niet verkopen via assurantietussenpersonen. Tot nog toe trad de bank voor zijn klanten alleen op als bemiddelaar bij het afsluiten van levensverzekeringen. Over ongeveer een half jaar zal zij nieuwe levensverzekeringen binnen het eigen concern kunnen onderbrengen.

De keuze voor het zelfstandig opzetten van een eigen levenbedrijf vloeit voort uit de overtuiging dat de bank over voldoende expertise beschikt om op die markt actief te kunnen zijn en de aanwezigheid van een omvangrijk distributienetwerk. ABN Amro heeft op dit moment 1470 kantoren in Nederland en bestrijkt 16 procent van de particuliere bancaire markt.