Wall Street: nachthandel met Europa

AMSTERDAM, 24 DEC. Wall Street wil 's nachts in Europese aandelen handelen. Het bestuur van de effectenbeurs van New York werkt op dit moment aan de voorbereiding van een "European Community Session', een nachtelijke sessie voor de handel in aandelen van de belangrijkste Europese beursfondsen.

De handel in Europese aandelen op Wall Street zou volgens de plannen moeten duren van drie uur 's nachts plaatselijke tijd tot negen uur 's morgens. De reguliere handel op Wall Street start om half tien. In Nederlandse tijd zouden de extra beursuren van de New Yorkse effectenbeurs lopen van negen uur 's morgens tot drie uur 's middags.

De Europese fondsen zullen tijdens de nachtelijke sessie op Wall Street in eigen valuta worden verhandeld. Daarmee gaat de Amerikaanse beurs regelrecht de concurrentie aan met de Europese effectenbeurzen.

Het bestuur van de beurs in New York wil met haar plannen tegemoet komen aan de wensen van Amerikaanse beleggers die steeds meer belangstelling vertonenvoor buitenlandse aandelen. Volgens beursvoorzitter William H. Donaldson moet de Amerikaanse belegger ook voor buitenlandse aandelen op hun "eigen' beurs terecht kunnen. Op de Europese beurzen betaalt de Amerikaanse belegger volgens Donaldson te hoge transactiekosten.

Handel in Europese aandelen op Wall Street zelf is maar in beperkte mate mogelijk. Momenteel worden er op Wall Street 107 niet-Amerikaanse fondsen verhandeld tegenover ruim 1.700 Amerikaanse ondernemingen. Veel buitenlandse ondernemingen weigeren zich te conformeren aan de Amerikaanse normen op het gebid van financiële verslaggeving. Daardoor voldoen ze niet aan de strenge noteringsvoorwaarden van de SEC, de Amerikaanse beurstoezichthouder.