VS: deze week erkenning Rusland

WASHINGTON, 24 DEC. De Verenigde Staten zullen de onafhankelijkheid van Rusland deze week erkennen. De Amerikaanse ambassadeur in de voormalige Sovjet-Unie wordt nu bij de regering van Rusland gedetacheerd. Dat heeft een hoge functionaris van het Witte Huis gisteren bekendgemaakt.

De VS steunen ook het plan om Rusland het Sovjet-lidmaatschap van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te geven. Ook de vier andere permanente leden van de Raad steunen een dergelijke simpele overname, waarvoor geen officiële lidmaatschapsprocedure is vereist. De Sovjet-ambassadeur in New York zal deze week nog een officiële verklaring van Jeltsin overhandigen, dat de Sovjet-delegatie voortaan als Russische delegatie wil worden beschouwd. Wit-Rusland en Oekraïne zijn al lid van de Verenigde Naties en zullen ervoor ijveren ook andere voormalige Sovjet-republieken lid te maken.

President Bush heeft gisteren een half uur lang gebeld met president Jeltsin van Rusland. Die drong op erkenning aan. Bovendien werd bekend dat Gorbatsjov binnen twee dagen ontslag zou nemen. Minister van buitenlandse zaken James Baker besprak maandagochtend met Bush de resultaten van zijn reis door de voormalige Sovjet-Unie.

Washington bereidt zich ook voor op erkenning van de onafhankelijkheid van zes andere republieken die deel uitmaken van de nieuwe Gemenebest, waaronder Oekraïne, Wit-Rusland en Kazachstan. Het vertrouwt er nog niet op dat het Gemenebest in stand zal blijven. De bedoeling is dat met slechts een deel van de onafhankelijke republieken snel diplomatieke banden worden aangeknoopt. Met andere moet nog worden onderhandeld over allerlei nog te regelen kwesties. Tot zover onze correspondent. De Europese Gemeenschap doet voortaan zaken met de Russische Federatie als opvolger van de opgeheven Sovjet-Unie, zo blijkt uit een verklaring die de twaalf ministers van buitenlandse zaken gisteren in Brussel hebben opgesteld. Van formele erkenning van Rusland wordt nog niet gesproken, maar de EG juicht het toe dat de Russische regering alle internationale rechten en verplichtingen van de voormalige Sovjet-Unie op zich neemt.

    • Maarten Huygen