Voedselhulp Afrika blijft noodzakelijk

NAIROBI, 24 DEC. Ten minste dertien miljoen Ethiopiërs en Soedanezen sterven volgend jaar mogelijk van honger, als zij niet 1,5 miljoen ton aan voedselhulp ontvangen. Dat heeft de Organisatie voor Voedsel en Landbouw van de Verenigde Naties (FAO) gisteren in de Keniase hoofdstad Nairobi bekendgemaakt.

Hoewel de landbouwopbrengst in de twee landen dit jaar beter zal zijn dan gemiddeld, blijft voedsel schaars door de te verwachten droogte en wegens de nadelige invloed van burgeroorlogen op de distributie, aldus de FAO in haar haar rapport.

In Soedan woedt al acht jaar een burgeroorlog tussen het zwarte en hoofdzakelijk christelijke zuiden en het door moslims gedomineerde noorden. Zo'n zeven miljoen Soedanezen (eenderde van de totale bevolking) zouden volgens de FAO onmiddellijk gevaar lopen.

In Ethiopië kwam de dertigjarige burgeroorlog in mei van dit jaar met het vetrek van dictator Mengistu ten einde, maar de politieke en sociale onrust in Ethiopië is gebleven. Hierdoor worden in totaal ruim zes miljoen Ethiopiërs met de hongerdood bedreigd. Deze bevolkingsgroep bestaat uit dakloze soldaten uit het voormalige regeringsleger met hun gezinnen en anderen die het etnische geweld trachten te ontvluchten. Overvallen op voedseltransporten zouden in Ethiopië aan de orde van de dag zijn, waardoor de verdeling van de hulp ernstig wordt bemoeilijkt.

Onder 4,5 miljoen inwoners van Somalië voorziet de FAO eveneens hongersnood. Na het vertrek van de dictator Mohammed Siad Barre in het begin van dit jaar is Somalië het toneel van felle gevechten tussen verschillende politieke groeperingen en stammen. Bij recent opgelaaide gevechten in de Somalische hoofdstad Mogadishu zouden duizenden doden en gewonden zijn gevallen. Hulporganisaties zoals het Internationale Rode Kruis hebben hun werk in Somalië moeten staken door de ernst van de burgeroorlog. (AP, Reuter)