Vietnamezen beëindigen hongerstaking

GRONINGEN, 24 DEC. Ruim 100 Vietnamese hongerstakers in de zeventien asielzoekerscentra hebben gisteravond omstreeks acht uur hun actie beëindigd.

Vandaag hebben afgevaardigden van het Landelijk Actiecomité tegen uitwijzing van de Vietnamezen een gesprek met vertegenwoordigers van het ministerie van justitie. Een voorwaarde voor dit gesprek van Justitie was dat de Vietnamezen hun hongerstaking zouden stopzetten.

Een woordvoerster van Justitie zegt de indruk te hebben dat de Vietnamese hongerstakers in estafette actie voerden. “Ze namen het van elkaar over en hebben niet al die weken niet gegeten.” Directeur T. Meesters van het asielzoekerscentrum "De Bonkevaart' in Leeuwarden, waar drie Vietnamese mannen bijna vier weken niet aten, spreekt dit tegen. “Ze zaten bij ons in een aparte kamer temidden van de kantoren en hebben al die tijd niets gehad. We zijn in elk geval wel blij dat de druk van de ketel is. De mensen waren slap en apathisch en hen zou dit weekend zeker iets zijn overkomen. Daar zijn wij als medewerkers niet op getraind.”

Met de 24 asielzoekers die momenteel in zes kerken in Roden, Peize (Dr.), Oosterwolde (Fr.), Vries (Dr.), Rotterdam en Groningen verblijven gaat het volgens J. van Tilborg van INLIA (Internationaal Netwerk van Locale Initiatieven ten behoeve van Asielzoekers), dat de actie coördineert, redelijk. Onder hen waren twee die in hongerstaking waren. Van Tilborg wil niets kwijt over de motieven van de Vietnamezen om hun hongerstaking te beëindigen. “Die afspraken zijn gemaakt met de actiecomité's.”

Mogelijk al tweede kerstdag vertrekt een delegatie van INLIA naar Tsjechoslowakije om ter plekke onderzoek te doen naar de situatie van teruggekeerde Vietnamezen, die zijn ondergedoken. “Deze mensen zijn heel erg bang voor terugzending naar Vietnam”, aldus Van Tilborg. Het ministerie van justitie is niet ingegaan op de vraag van INLIA om een vertegenwoordiger mee te sturen die controle op het onderzoek kon uitoefenen. Van Tilborg spreekt van een 'gemiste kans'. “Men had dan een rapport op tafel gehad waar geen twijfel over kon bestaan.”