Servië reageert boos op erkenning Kroatië

BELGRADO, 24 DEC. In Servië is gisteren met woede gereageerd op de erkenning van Kroatië en Slovenië door Duitsland. In de Servische media heette het dat Duitsland bezig is “een Vierde Rijk” te stichten en zijn invloedssfeer naar het zuiden uit te breiden.

Onder de media en organisaties die protesteerden tegen de erkenning bevond zich de organisatie van joodse veteranen in de Tweede Wereldoorlog, die Bonn beschuldigde van “hegemonistische ambities” en liet weten dat de erkenning “het ontwaakte Duitse revanchisme” markeert. De verklaring werd uitgegeven op een bijeenkomst van joodse veteranen in Belgrado. In de verklaring werd de EG verweten te buigen voor de Duitse druk en werd stilgestaan bij de wreedheden die het fascistische regime in de toenmalige Kroatische staat in de oorlog heeft gepleegd tegen honderdduizenden joden, zigeuners en orthodoxe Serviërs.

Velen in Servië zien in het onafhankelijke Kroatië een voortzetting van de fascistische staat die in de oorlog onder het Ustasaregime van Ante Pavelic werd gesticht. In die marionettenstaat is sprake geweest van een meedogenloze vervolging van de Serviërs en de joden.

Servië heeft sinds gisteren een nieuwe regering, waarin een generaal van het federale leger minister van defensie is geworden. De benoeming van generaal Marko Negovanovic - de op drie na hoogste generaal in het federale leger - wordt gezien als een illustratie van de nauwe banden die bestaan tussen de Servische regering en het federale Joegoslavische leger. Dat leger wordt vanouds door de Serviërs gedomineerd. Sinds het begin van de oorlog is die Servische dominering alleen maar groter geworden; Slovenië en Kroatië zijn onafhankelijk geworden en de meeste republieken weigeren recruten beschikbaar te stellen voor de oorlog tegen Kroatië.

In de nieuwe regering van Servië, die wordt geleid door Radovan Bozovic, zijn elf ministers uit het vorige kabinet gehandhaafd, onder wie die van buitenlandse en binnenlandse zaken, Vladislav Jovanovic en Zoran Sokolovic. Het nieuwe kabinet kreeg gisteren nog het fiat van het Servische parlement. In dat parlement bezitten de communisten 196 van de 250 zetels. (Reuter, UPI)