Raad van State vernietigt afvalvergunning Moerdijk

ROTTERDAM, 24 DEC. De Raad van State heeft gisteren de vergunning van de afvalstoffenverwerking ATM in Moerdijk vernietigd. De provincie Noord-Brabant moet eerst een milieu-effectrapportage opstellen voor er sprake kan zijn van een vergunning voor afvalverwerker ATM in Moerdijk.

Volgens de Raad van State is een rapportage verplicht zodra er sprake is van bewerking of vernietiging van chemisch afval met een capaciteit van meer dan 25.000 ton per jaar. ATM mag nu via een gedoogvergunning blijven functioneren tot de nieuwe vergunning gereed is. De provincie moet nog beslissen over het afgeven van een dergelijke vergunning. De uitspraak over de "oude' vergunning was aangevraagd door de milieugroep Moerdijk en het naburige verpakkingsbedrijf Tetrapak BV.

Vanmorgen heeft de Raad van State de schorsing van de gedoogbeschikking voor de vuilstortplaats Weperpolder in het Friese Ooststellingwerf opgeheven. Dit gebeurde naar aanleiding van een eis van de provincie Friesland. De vuilstort is sinds augustus vorig jaar gesloten. De provincie wilde hem echter weer in gebruik nemen, omdat er geen alternatieve stortplaatsen meer beschikbaar zijn binnen de provincie. De nieuwe stortplaats De Dolten bij Joure zal wegens procedurele vertragingen pas 1 januari 1993 open gaan. En de mogelijkheid tot verbranden is met de sluiting van de afvalverbrandingsinstallatie in Leeuwarden weggevallen.