President Oekraïne wil bemiddelen in conflict Georgië

MOSKOU, 24 DEC. De Oekraïense president Leonid Kravtsjoek heeft aangeboden te bemiddelen in het conflict in Georgië tussen aanhangers en tegenstanders van de in zijn ambtswoning belegerde president Gamsachoerdia.

In een verklaring stelde Kravtsjoek dat “de Oekraïne het ongeluk van het Georgische volk als het hare beschouwt” en dat hij zijn goede diensten wil aanbieden om een vreedzame regeling van het conflict te bereiken. Hij stelde dat er “geen enkele rechtvaardiging” bestaat voor het gebruik van geweld om etnische of politieke problemen op te lossen.

De strijd in de Georgische hoofdstad Tbilisi nam gisteren in hevigheid toe en kreeg gaandeweg het karakter van een burgeroorlog. Het Regeringshuis, de zetel van de controversiële president Gamsachoerdia, de regering en het parlement, werd door zijn tegenstanders met vuurwapens en zelfs met raketten beschoten. Later gisteren verflauwde de strijd. Vanochtend vroeg werd nog slechts sporadisch geschoten; later evenwel nam de strijd weer in intensiteit toe. De twee partijen maken gebruik van zware artillerie en pantserwagens. De strijd heeft zich inmiddels ook uitgebreid tot andere delen van de Georgische hoofdstad. Sommige wijken zijn in handen van de aanhangers van Gamsachoerdia, andere in die van zijn tegenstanders.

Volgens een mededeling van het Georgische ministerie van gezondheid zijn gisteren achttien mensen omgekomen en 140 gewond. Andere berichten spreken van vijftig doden. Het persbureau TASS meldde vannacht dat het werkelijke dodental nog hoger kan blijken te liggen.

President Zviad Gamsachoerdia, wiens aftreden door de oppositie wordt geëist, heeft gisteren herhaald zich niet te zullen overgeven. De oppositie, geleid door de voormalige Georgische premier Segua, verwijt de president machtsmisbruik, dictatoriale methoden en schendingen van de mensenrechten. Gisteren deden in Tbilisi geruchten de ronde dat de president het land zou willen verlaten; op het vliegveld stond zijn presidentiële toestel al klaar. Gamsachoerdia heeft zijn kantoor evenwel niet verlaten.

(Reuter, UPI, AP)